Starší děti by se musely účastnit rozvodu, varují soudkyně Ilustrační foto: Pixabay

Novela usnadňující rozvody může ohrozit děti, varovaly soudkyně

Tzv. rozvodová novela občanského zákoníku a dalších souvisejících zákonů, kterou připravila ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti (MSp) poslankyně ODS Eva Decroix, naráží na kritiku části justice. Na posledním jednání Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny (ÚPV) prezentovaly k novele negativní stanovisko Kolegia předsedů krajských soudů předsedkyně Městského soudu v Praze (MS) Jaroslava Pokorná a Krajského soudu v Českých Budějovicích (KS) Martina Flanderová.

Zjednodušení a zrychlení nesporných rozvodů má přinést tzv. rozvodová novela občanského zákoníku a dalších souvisejících zákonů, kterou ve spolupráci s MSp připravila poslankyně ODS Eva Decroix. Podstatou návrhu je sloučení rozvodového řízení a řízení o úpravě výchovy a výživy dětí. Soud by již nezjišťoval příčinu rozvratu manželství. U rozvodů s dětmi by podle novely nebylo nutné jmenovat kolizního opatrovníka. Toho by soud jmenoval jen v případech, kdy by se domníval, že rodiče nezastupují zájmy svých dětí.

Ohrožení dětí?

A právě před těmito změnami na posledním jednání ÚPV varovaly předsedkyně MS v Praze Jaroslava Pokorná a KS v Českých Budějovicích Martina Flanderová. Novela podle nich totiž může způsobit soudům spíše problémy a vést i k ohrožení práv dětí.

„Velmi bychom prosily, aby v této podobě nebyl návrh přijat, protože by to způsobilo problémy v praxi,“ apelovala na poslance předsedkyně MS v Praze Jaroslava Pokorná.

Předsedkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích Martina Flanderová Foto: KS v Českých Budějovicích

Ta upozornila, že model sloučeného řízení o rozvodu a úpravě péče o nezletilé děti tu fungoval do roku 1998 a neosvědčil se, neboť se do rozvodů vtahovaly právě děti. Navíc dnes mají děti od 12 let věku právo participovat na řízení.

„Úpravu před rokem 1998 si pamatuji. Při spojení se akorát nakumulují konflikty. Pokud dnes spojíme řízení dohromady, máme zde participační práva dítěte nad 12 let věku. Ty budou soudem obesílány. Kdo z rodičů si přeje, aby děti dostávaly na vědomí důvody rozvodu?“, vysvětlovala poslancům výhrady Pokorná.

Podle ní nejsou akceptovatelné argumenty ministerstva, že v takovém případě se budou rodiče mírnit, neboť si budou vědomi toho, že budou obesílány děti, popřípadě že soudci budou moci řízení rozpojovat a vést ho zvlášť.   

Bude soud suplovat OSPOD?

Obě předsedkyně pak upozornily na to, že pokud novela vypustí povinné zastoupení dítěte kolizním opatrovníkem, nebudou mít soudy nástroj, kterým by mohly ověřit, že jsou respektována jeho práva.

„Je zde zcela nereálná představa o možnostech soudu ověřit něco, na co nemá nástroje, pokud tedy soud nemá suplovat roli OSPOD. Stejně tak není reálné, že dvanáctileté dítě samo si obešle soud, že žádá o opatrovníka,“ upozornila poslance předsedkyně KS v Českých Budějovicích Martina Flanderová.

K novele byl podán i pozměňovací návrh poslanců Heleny Válkové a Radka Vondráčka, který by zase umožnil „notářské rozvody“. A to v případě nesporných rozvodů manželství, kde nejsou nezletilé děti. S tímto návrhem ovšem na ÚPV ostře nesouhlasila zástupkyně České advokátní komory.

Výbor jednání o novele přerušil s tím, že finální projednání je naplánováno na konec září, kdy účast přislíbil ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Petr Dimun