Ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek a ministr pro investice, digitalizaci a regionální rozvoj SR Richard Raši. Foto: Radek Čepelák

Koller i Neumanová. Politické, lékařské a sportovní špičky prozradí, jak na prevenci zdravotních rizik

Jak lidi zvednout ze židle nejen při fandění fotbalu či při olympiádě – to bude jedno z témat, kterým se bude věnovat již čtvrtý ročník mezinárodní konference Zdravotnického deníku Ekonomika prevence. O svůj pohled na to, jak populaci motivovat ke zdravému životnímu stylu, se podělí mimo jiné nejlepší střelec české fotbalové reprezentace Jan Koller či olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová. Své priority představí čeští a slovenští ministři zdravotnictví Vlastimil Válek a Zuzana Dolinková. Na ekonomický a meziresortní aspekt prevence se zaměří slovenský ministr pro investice, regionální rozvoj a digitalizaci Richard Raši, místopředseda Poslanecké sněmovny a stínový premiér Karel Havlíček i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Vystoupí také čeští i slovenští poslanci, europoslanci, šéfové zdravotních pojišťoven či špičkoví lékaři a ekonomové.

Že je prevence levnější než léčba a investice do ní se vyplatí, patří mezi tradiční poselství mezinárodní konference Zdravotnického deníku Ekonomika prevence. Její v pořadí již čtvrtý ročník se uskuteční 1. října v Praze. I letos se do debaty o důležitosti prevence zapojí také sportovní špičky. Zatímco loni vystoupil olympijský hokejový brankář Dominik Hašek nebo olympijský lezec Adam Ondra, letos na konferenci nebude chybět nejlepší střelec české fotbalové reprezentace a vítěz německé a belgické fotbalové ligy Jan Koller, olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová či hokejový trenér a mnohonásobný mistr světa v hokeji Martin Procházka.

Význam prevence zdravotních rizik pro konkurenceschopnost ekonomiky a jakými vhodnými opatřeními je podpořit, přiblíží vedle ministra Rašiho a stínového premiéra Havlíčka také redaktor The Financial Times Andrew Bounds nebo profesor managementu zdravotnictví a veřejného zdraví Brunel University v Londýně Francesco Moscone. Efektivitu výdajů do prevence zdravotních rizik zhodnotí ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky Zdeněk Kabátek a místopředseda představenstva Všeobecné zdravotní pojišťovny Slovenské republiky Matej Fekete.

Diskuze ministrů zdravotnictví a šéfa VZP moderovaná vydavatelem ZD Ivem Hartmannem (uprostřed s mikrofonem) na II. ročníku konference. Zleva Peep Peterson, ministr zdravotnictví a práce Estonska, Daniels Pavļuts, ministr zdravotnictví Lotyšska, Vladimír Lengvarský, ministr zdravotnictví Slovenské republiky, Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví České republiky, a Zdeněk Kabátek, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky. Vzadu na plátně Johannes Rauch, ministr sociálních věcí, zdravotnictví, péče a ochrany spotřebitele Rakouska. Foto: Radek Čepelák
Vpravo brankář fotbalové reprezentace ČR a amerického klubu New England Revolution Tomáš Vaclík, vlevo náměstek VZP Ivan Duškov. Foto: Radek Čepelák

Lékařský blok se zaměří na příklady dobré praxe a nejúčinnější nástroje prevence. Uvede ho prezident Polské společnosti pro veřejné zdraví a přednosta kliniky alergologie a plicních nemocí Národního lékařského institutu v Polsku Andrzej Marius Fal. Pozornost bude věnována nejdůležitějším nástrojům prevence zdravotních rizik – screeningům, očkování, farmakoterapii, oblastem duševního zdraví, závislostí a edukaci. Vystoupí přední lékaři a odborníci.

Závěrečný panel konference se bude zabývat aktivitami v oblasti prevence z pohledu nadnárodních řešení Evropské unie a její spolupráce s členskými zeměmi a jejich agenturami. Evropský pohled na věc přiblíží europoslanci Ondřej Knotek, Tomáš Zdechovský a Ondřej Krutílek. Roli institutů veřejného zdraví bude prezentovat hlavní hygienička a ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková. A o to, jak by měly k prevenci zdravotních rizik přistupovat členské státy, se podělí ministr Marian Jurečka a poslanci zdravotních výborů českého a slovenského parlamentu Kamal Farhan a Tomáš Szalay.