Schengenský informační systém (SIS) je nejpoužívanější a nejrozsáhlejší systém pro sdílení informací v oblasti bezpečnosti a správy hranic v Evropě. Foto: Schengen Visas

Jak funguje Schengen při navracení migrantů? Komise vyzývá k podání připomínek

Evropská komise zveřejnila k připomínkám výzvu k předložení informací týkající se bezpečnosti a správy hranic – hodnocení nařízení o Schengenském informačním systému. Nařízení se stalo plně použitelným loni 7. března 2023. Komise musí vyhodnotit uplatňování tohoto nařízení do dvou let ode dne zahájení jeho uplatňování, což se stalo 7. března 2023.

Evropská komise zveřejnila k připomínkování výzvu k předložení informací týkající se bezpečnosti a správy hranic – hodnocení nařízení o Schengenském informačním systému v oblasti navracení.

Komise provede hodnocení nařízení o Schengenském informačním systému (SIS) v oblasti navracení migrantů (nařízení EU 2018/1860). To je v souladu s článkem 18 nařízení, který vyžaduje, aby Komise nařízení vyhodnotila do dvou let od začátku jeho uplatňování. Nařízení se stalo plně použitelným 7. března 2023.

K připomínkám už vyzvala například Hospodářská komora ZDE.

Schengenský informační systém (SIS) je nejpoužívanější a nejrozsáhlejší systém pro sdílení informací v oblasti bezpečnosti a správy hranic v Evropě. Vzhledem k tomu, že mezi zeměmi schengenského prostoru v Evropě neexistují žádné vnitřní hranice, kompenzuje systém SIS hraniční kontroly a je nejúspěšnějším nástrojem spolupráce pro pohraniční, imigrační, policejní, celní a soudní orgány v EU a v zemích přidružených k Schengenu.

Obnovený Schengenský informační systém začal fungovat dne 7. března 2023, kdy začala být plně použitelná nařízení o SIS.

Obnovený SIS zahrnuje nové prvky, jako jsou nové kategorie záznamů, více informací obsažených v záznamech a širší přístup do SIS pro příslušné vnitrostátní orgány. Nejvýraznější novou funkcí je
záznam o navrácení. Účelem vkládání záznamů o navrácení do SIS je ověřit, zda byla splněna povinnost
návratu, a sledovat druhotný pohyb státních příslušníků ze zemí mimo EU a ze zemí mimo schengenský prostor (státní příslušníci třetích zemí – pozn. red.), na něž se vztahuje rozhodnutí o navrácení.

V souladu s pokyny Evropské komise pro zlepšování právní úpravy musí být celkové hodnocení SIS provedeno před 7. březnem 2026 a poté každé čtyři roky.

Článek 18 nařízení o využívání Schengenského informačního systému při navracení neoprávněně
pobývajících státních příslušníků třetích zemí (nařízení o SIS v oblasti navracení) stanoví, že „Komise
vyhodnotí uplatňování tohoto nařízení do dvou let ode dne zahájení jeho uplatňování“. Hodnocení by mělo
zahrnovat posouzení možných synergií mezi tímto nařízením a nařízením o Systému vstupu/výstupu (EES). Hodnocení musí být dokončeno přede dnem 7. března 2025.

Účinné a spravedlivé postupy navracení jsou základním prvkem komplexního přístupu stanoveného v Paktu o migraci a azylu, který vstoupil v platnost dne 11. června 2024 a začne platit od poloviny roku 2026. Vzhledem k výzvám, kterým členské státy v současné době čelí, by výsledky hodnocení a využití záznamu o navrácení v SIS mohly podpořit nadcházející celkové hodnocení SIS v roce 2026 tím, že se prozkoumají možnosti ještě rychlejšího a bezproblémového migračního procesu a kvalitnějšího řízení migrační a hraniční politiky, které by se opíralo o moderní informační systémy.

Centrály SIRENE jsou střediska, která koordinují výměnu informací o záznamech SIS ve své zemi nebo organizaci. Foto: Evropská komise

Evropská komise musí podat Evropskému parlamentu a Radě zprávu o výsledcích hodnocení a tato zjištění musí být zveřejněna.

Hodnocení posoudí první dva roky používání záznamů o navrácení. Umožní Komisi zabývat se postupy a
výzvami, jimž příslušné orgány členských států čelí, a poskytnout doporučení a vyvodit poučení.
Hodnocení posoudí přínos nařízení o SIS v oblasti navracení k systému EU pro navracení neoprávněně
pobývajících státních příslušníků třetích zemí účinným a přiměřeným způsobem v souladu s dohodnutými
společnými postupy, které jsou nezbytnou součástí komplexního úsilí o řešení nelegální migrace. Posoudí
se účinnost, účelnost, soudržnost, relevanci a přidanou hodnotu nařízení o SIS v oblasti navracení pro EU.

Rovněž se bude Komise zabývat také tím, zda zavedení záznamu o navrácení do SIS účinně přispělo k identifikaci těch státních příslušníků třetích zemí, na které se vztahuje rozhodnutí o navrácení a kteří uprchli a byli zadrženi v jiné zemi, a ke sdílení informací o těchto osobách mezi členskými státy.

Hodnocení se bude týkat všech členských států EU a bude vycházet z údajů a informací od všech příslušných zúčastněných stran včetně členských států (kanceláří SIRENE a vnitrostátních migračních orgánů), dalších příslušných útvarů Evropské komise a dalších příslušných orgánů EU.

(hrb)