Bývalá starostka Znojma Ivana Solařová Foto: Hnutí ANO

Exstarostka Znojma Solařová uzavřela ústní smlouvu na právní zastoupení města

Bývalá znojemská starostka a kandidátka na jihomoravskou hejtmanku Ivana Solařová (ANO) uzavřela před rokem ústní smlouvu s advokátem Radkem Ondrušem na zastupování města v trestních záležitostech. Současné vedení města to zjistilo až na základě písemného ukončení smlouvy z Ondrušovy strany z poloviny prázdnin a posléze z Ondrušovy odpovědi na dotaz vedení města. V registru smluv není ani smlouva, ani záznam o jejím uzavření. Místostarosta Jakub Malačka (Naše Znojmo) to na dnešním zasedání zastupitelstva označil za levotu a netransparentní postup. Zákon ústní smlouvu umožňuje za jasně daných podmínek.

Místostarosta Jiří Kacetl (Pro Znojmo) uvedl, že až začne Ondruš posílat městu faktury za vykonané právní služby, neexistuje dokument, na jehož základě by město požadovanou, avšak dosud neznámou částku proplácelo. Na Malačkou formulovaný a opakovaný dotaz, zda Solařová může potvrdit, že ústní smlouvu či smlouvy uzavřela a co je jejich obsahem, přímo neodpověděla. Uvedla, že radní souhlasili s plnou mocí, která opravňovala Ondruše město zastupovat, a že dosud Ondruš nic nefakturoval, protože trestní řízení ještě neskončilo. “Zastupuje město pouze v jednom případě, který se týká dění na stavebním úřadě,” řekla Solařová.

Starosta František Koudela (ODS) upozornil, že plná moc není podepsaná a tedy de facto neexistuje. “Měla jste vložit do registru smluv alespoň písemný záznam o uzavření smlouvy,” dodal Kacetl. Solařová a ani bývalí radní neodpověděli na dotaz, zda jim připadá uzavření smlouvy ústní formou transparentní a zda o uzavření smlouvy věděli.

Koudela také uvedl, že se při uzavírání smlouvy neuskutečnila předběžná finanční kontrola. To potvrdila vedoucí útvaru interního auditu Šárka Šibravová, která tehdejší starostku Solařovou loni v listopadu e-mailem na tuto skutečnost upozornila. Poukázala tehdy také na nesrovnalosti týkající se plné moci. Solařová oponovala, že to nebylo potřeba, protože plná moc neměla dopad do rozpočtu v roce 2023. “S tím nesouhlasím. Pokud mám jen myšlenku na to, že si chci něco objednat, musím předběžnou kontrolu udělat,” řekla Šibravová. Podle ní to vyplývá ze zákona, i kdyby se jednalo o pouhou korunu.

Kvůli tomu, aby už zástupci vedení města nemohli napříště uzavírat smlouvy ústně, schválili zastupitelé usnesení. Pověřili tajemníka, aby zpracoval interní předpis, kterým se bude uzavírání smluv řídit. “Aby se tyto levoty nemohly opakovat,” řekl Malačka.

(čtk)