Příslušník policie Ilustrační foto: Policie ČR

Cukrovkáři v uniformě? Vnitro uspělo s mírnějšími zdravotními požadavky na policisty 

Ministerstvem vnitra chystané zmírnění přísných zdravotních limitů pro příslušníky bezpečnostních sborů má u dalších resortů a klíčových institucí nebo organizací zelenou. Návrh, který jde v uvolňování požadavků stejným směrem jako už dříve armáda v případě vojáků, prošel meziresortním připomínkovým řízením bez jediného nesouhlasného stanoviska. 

Nová podoba příslušné vyhlášky ministerstva vnitra počítá s tím, že překážkou pro službu už nebude například léčená cukrovka. Pro policisty, celníky, členy vězeňské služby nebo příslušníky tajných služeb by do budoucna neměl znamenat automatickou stopku v některých případech ani třeba syfilis nebo některé druhy nádorů.

„Cílem byla úprava vyhlášky tak, aby umožňovala v některých případech zmírnění zdravotních požadavků na uchazeče o vstup k bezpečnostnímu sboru a dále udržení stávajícího personálu v případě změny zdravotního stavu u některých diagnóz,” uvedl k tomu v důvodové zprávě k návrhu resort vedený šéfem STAN Vítem Rakušanem.

Pokroky v medicíně

Jeho úřad v doprovodných materiálech k návrhu zdůvodnil uvolňování zdravotních mantinelů zejména nezadržitelným pokrokem medicíny, a to v oblasti diagnostiky, ale i samotných léčebných metod. Bezpečnostní resort upozorňuje na to, že lékaři se s některými problémy dokáží dnes vypořádat na takové úrovni, že příslušné diagnózy nejsou v jakémkoliv rozporu s výkonem služby, jak tomu bylo doposud.

„Je nepřijatelné, aby jak žadatelé, tak i stávající příslušníci byli zdravotně omezováni při výkonu služby, jestliže riziko, že by s danou diagnózou mohlo dojít při výkonu služby k poškození jejich zdraví, či jakékoliv újmě na straně zaměstnavatele, je zanedbatelně malé nebo téměř žádné,” konstatuje ministerstvo vnitra. 

Meziresortní připomínkové řízení skončilo minulé pondělí a z jeho výsledků vyplývá, že vládní kolegové z ostatních ministerstev mu v tom dávají za pravdu. S načrtnutou redefinicí zdravotních požadavků pro bezpečnostní sbory pak souhlasí i Českomoravská konfederace odborových svazů.

S drobnými poznámkami se přihlásily například jen resorty práce, obrany, zemědělství nebo zdravotnictví. 

Vesměs jde ale o čistě technické připomínky, které poukazují na formální chyby v návrhu. Zdravotnický resort pak koriguje také některé odborné termíny v popisovaných diagnózách.

„Doporučujeme provést formální revizi textu, zkontrolovat používání interpunkčních znamének, uvozovek a zbarvení textu, sjednotit velikost písma a sloučit tabulku nebo vymazat prázdné řádky na několika místech tabulky,” zmiňuje například ministerstvo zdravotnictví. 

Novinka pomůže stabilizovat policii

Po vypořádání připomínek, které by v tomto případě nemělo být nikterak složité, by tak ministerstvo vnitra mělo novinku prosadit do praxe bez větších problémů. K nejdůležitějším změnám přitom sám Rakušanův resort řadí právě jednu z nejrozšířenějších civilizačních chorob, tedy cukrovku. 

„Zatímco ve stávající právní úpravě i u formy dlouhodobě kompenzované dietou a inzulínem nebo formy dobře kompenzované režimovými opatřeními nebo léčbou perorálními anti diabetiky, jen s mírným snížením výkonnosti organismu, znamenal pro službu konajícího příslušníka de facto konec služebního poměru, nově navrhovaná právní úprava při těchto formách výkon služby umožní,” stojí v důvodové zprávě. 

Podle ministerstva se taková úprava pozitivně propíše do stabilizace bezpečnostních sborů, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem lidí. 

„Ročně musí právě kvůli onemocnění cukrovkou řada příslušníků svoji službu ukončit. Bylo tak na místě zohlednit moderní lékařské metody a moderní způsoby léčení cukrovky,” poznamenávají úředníci resortu vnitřních věcí.

Méně závažné nádory nebudou překážkou 

Vyhláška přesně stanovuje, jaké diagnózy jsou slučitelné s jakými pozicemi ve sborech a také s jakou úrovní a náplní práce. Zatímco u některých je služba možná například s určitými omezeními, u jiných je pak vyloučená úplně. Právě v tomto duchu se katalog v několika oblastech posouvá, ať od absolutní stopky k pouhým omezením v práci, nebo i od “osekané” služby k činnosti bez jakýchkoliv omezení. 

Zmírnění se podle zveřejněného dokumentu bude týkat například některých druhů nebo stádií virových onemocnění nervové soustavy, epilepsií nebo tuberkulózy. 

Měnit se mají ale také limity pro případy následků zranění nebo dalších vnějších příčin. Nově tak nebude práci u bezpečnostních sborů bránit zohavení těla, což stávající znění vyhlášky zapovídá. 

Nově také vyhláška upravuje možnosti služby v případě nádorových onemocnění. Obtížně léčitelné formy nebo ty spojené s rozsáhlými metastázemi službu u sborů vylučují, nicméně méně závažné a léčitelné nádory v některých konkrétně definovaných případech naopak práci u ozbrojených sborů umožňují.

Tomáš Svoboda