Pavel Blažek jednal s ČAK Foto: ČAK

ČAK zřídí garanční fond. Má odškodnit klienty poškozené trestnou činností advokáta

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek dnes na jednání s vedením České advokátní komory (ČAK) mimo jiné představil úpravu podmínek poskytování advokátních úschov. „Jsem rád, že jsme se s ČAK dnes shodli, že připravený návrh přispěje k minimalizaci rizik spjatých s potenciální trestnou činností advokátů při úschově peněžních prostředků a ke kompenzaci škod takto způsobených,” uvedl Blažek. Česká advokátní komora zřídí Garanční fond jako ochranu proti zpronevěře klientských prostředků.

Navrhovaný Garanční fond Komory poskytne finanční záruku pro klienty, kteří byli poškozeni trestnou činností advokáta v případech zpronevěry peněžních prostředků z advokátní úschovy. Fond bude sloužit jako kompenzační mechanismus, který zajistí poškozeným klientům vyplacení náhrady škody a přispěje k posílení důvěry v bezpečnost advokátních úschov. Advokáti by do něj za přijaté úschovy odváděli poplatek.

Další opatření ke zvýšení bezpečnosti advokátních úschov

Návrh také zahrnuje další opatření ke zvýšení bezpečnosti advokátních úschov. Zavedení notifikací bank o každé transakci na účtech advokátních úschov zvýší přehled klientů o pohybu peněz na úschovním účtu. Zákaz výběru hotovosti z účtů advokátních úschov dále posílí transparentnost a sníží riziko zneužití prostředků. Zajištění dostupnosti informací o úschovních účtech pro Českou advokátní komoru přispěje ke zefektivnění její kontrolní činnosti.

Pozměňovací návrh ke stávající novele zákona o advokacii představuje významné zlepšení ochrany klientů a bezpečnosti advokátních úschov. Ministerstvo spravedlnosti věří, že tato legislativní změna přispěje k posílení důvěry veřejnosti v advokátní služby a ke zvýšení odpovědnosti advokátů za správu klientských prostředků.

Při využívání advokátních úschov by také nově měla platit desetidenní lhůta, o kterou by banka byla povinna odložit provedení příkazu k výplatě peněz z úschovního účtu. Podle zástupců realitních kanceláří je takový požadavek problematický a mohl by znemožnit provádění úschov. K transparentnosti úschov navíc podle tajemníka Asociace realitních kanceláří Jana Borůvky nepřispěje. „Naopak, klientům může přinést potíže – pořízení nemovitosti by se jim mohlo prodražit, čerpání hypoték zkomplikovat a celý realitní proces se může prodloužit a neúměrně zbyrokratizovat i pro realitní kanceláře,“ míní Borůvka.

(epa)