Vězeňská služba Velké Británie Foto: Vězeňská služba VB

Británie předčasně propouští tisíce vězňů, podle Starmera je situace kritická

Anglie a Wales dnes předčasně podmínečně propouští 1700 vězňů, vláda tak řeší přeplněnost věznic a riziko nedostatku míst pro nové vězně. Celkem má být během tohoto měsíce a října propuštěno 5500 lidí, kteří si odpykávají trest odnětí svobody kratší než pět let a již vykonali jeho 40 procent, píše web stanice BBC.

Ze změn pravidel podmínečného propuštění jsou automaticky vyloučeni lidé odsouzení za závažné násilné trestné činy s odnětím svobody na čtyři a více let a pachatelé odsouzení za sexuální trestné činy. Lidé, kteří jsou ve vězení za páchání domácího násilí a podobných trestných činů, jako je pronásledování nebo vyvíjení nátlaku, předčasně propuštěni také nebudou.

Na propuštěné osoby bude dohlížet probační služba, což může zahrnovat použití elektronického náramku a zákaz opouštět místo bydliště. Podle hlavní inspektorky probační služby se někteří z propuštěných určitě dopustí recidivy. Celkově podle ní do roka spáchá trestný čin více než čtvrtina propuštěných.

Ne všechny oběti byly upozorněny na to, že pachatel v jejich případu předčasně opustí vězení, uvedla komisařka pro oběti v Anglii a Walesu Helen Newloveová. „Mám obavy z dopadu těchto předčasných propuštění na důvěru obětí v soudní systém,“ řekla Newloveová.

Vězeňská populace v Anglii a Walesu minulý týden dosáhla rekordních 88.521 lidí a premiér Keir Starmer uvedl, že situace dosáhla „krizového bodu.“ Znamenalo to, že ve věznicích bylo pouze 1098 volných míst, tedy 1,2 procenta celkového počtu.

„Žádný premiér by se neměl dostat do situace, kdy ve věznicích není dostatek míst. Proto jsme učinili toto rozhodnutí. Bez něj by ve věznicích zcela došla místa a my bychom čelili nekontrolované kriminalitě v našich ulicích, kde by policie nemohla zatýkat,“ uvedl podle deníku The Guardian mluvčí premiérova úřadu.

(čtk)