Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Blažek odkládá slavnostní zahájení stavby justičního areálu v Ústí, současná budova vodě odolává

Slavnostní zahájení stavebních prací Justičního areálu v Ústí nad Labem Ministerstvo spravedlnosti s ohledem na ničivé povodně ruší. Akce se měla konat ve středu a stavbu za 2,3 miliardy korun měl odstartovat ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Stávající budova Krajského soudu v Ústí nad Labem zatím vodě odolala. V minulosti byl soud stojící v záplavové zóně Střekov opakovaně zaplaven. „Po těchto událostech se udělala protipovodňová opatření a budova nyní povodní zasažena není,“ řekla České justici mluvčí soudu Veronika Suchoňová.

O stavbě justičního areálu pro krajský i okresní soud i státní zastupitelství se hovoří od roku 2002. Současná budova, která funguje od roku 1974, potřebám justice nevyhovuje. Kromě toho, že se nachází v záplavové oblasti, tak zde chybí velká soudní síň. V roce 2013 musela být například evakuována celá budova. V budově na břehu Labe voda zaplavila sklepy, kde jsou například cely pro eskortované vězně a kde se také ukládají spisy k jednotlivým případům. V roce 2002 se voda dostala i do přízemí, kde jsou jednací síně a kanceláře. „Nyní funguje soud normálně, máme ještě rezervy,“ uvedla k současné povodňové situaci Suchoňová.

Takto byla budova Krajského soudu v Ústí nad Labem zatopená v roce 2013 Zdroj: Tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti

Právě povodně měly výstavbu nového justičního paláce v Ústí nad Labem urychlit. Nestalo se tak. Na základní kámen neexistující stavby v říjnu 2013 poklepal prezident Miloš Zeman společně s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou, která tehdy byla členkou úřednické vlády Jiřího Rusnoka. Termín dokončení byl v té době odhadován na rok 2018.

Veřejnou zakázku na zhotovitele stavby ministerstvo vypsalo na sklonku roku 2022. Předpokládaná hodnota plnění činila 2,009 miliardy korun bez daně. Se zahájením stavby tehdy ministerstvo počítalo v roce 2023. Plány zveřejněné v roce 2021 počítaly s tím, že v objektu bude pracovat 828 lidí, čímž by se stavba stala druhým největším justičním areálem v zemi po areálu Na Míčánkách v Praze, kde pracuje tisícovka lidí.

Eva Paseková