Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

Aby predátor nemohl být třeba vedoucím na táboře. Ministerstvo představilo parametry dětského certifikátu

Ministerstvo spravedlnosti představilo základní parametry takzvaného dětského certifikátu. Fungovat by měl jako zvláštní druh výpisu z rejstříku trestů. Návrh dnes schválil sněmovní podvýbor pro problematiku domácího a sexuálního násilí, na plénu by se jím Sněmovna mohla zabývat od ledna.

Zvláštní výpis z rejstříku trestů, takzvaný dětský certifikát, má zabránit sexuálním násilníkům v práci s dětmi. Prokazovat se jím mají lidé, kteří budou chtít vykonávat buď profesní nebo dobrovolnou činnost zahrnující přímý a pravidelný kontakt s dětmi. Tedy třeba pozici vedoucího na táboře nebo lektora dětského kroužku.

„U osob, které se dopustily trestného činu, v jehož důsledku mohou přestavovat riziko pro práci s dětmi, bude informace o odsouzení obsažena v tomto zvláštním výpisu – na rozdíl od dnešního výpisu – i po stanovenou dobu po zahlazení odsouzení, a to v případě některých trestných činů v podstatě automaticky, u jiných na základě rozhodnutí soudu,“ uvedl dnes ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

To se bude vztahovat i na případy, kdy byl žadatel odsouzený ještě před účinností zákona. „Vnímám potřebnost takového opatření, proto jsem velmi rád, že se dnes poslanci usnesli na jeho základních parametrech a my tak můžeme začít návrh konečně připravovat,“ dodal Blažek.

Dětský certifikát bude možné získat stejnými způsoby jako běžný výpis z rejstříku, tedy na Czechpointech nebo přes portál občana. Poslanci by jej na plénu měli začít řešit v lednu.

(knn, čtk)