Schůze ústavně právního výboru Foto: Senát

Z 5000 přísedících u soudů zůstane asi desetina, zaznělo v Senátu

Soudy zřejmě přestanou rozhodovat od ledna některé spory v senátech s laickými přísedícími, dříve známými jako soudci z lidu. Omezení přísedících předpokládá vládní novela, kterou dnes podpořil senátní ústavně právní výbor. Senát ji má schvalovat příští týden. Omezení přísedících je podle vlády součástí snižování byrokracie. Změna byla ve Sněmovně terčem kritiky. Například bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) obvinila vládu z toho, že podlamuje důvěru ve spravedlivost rozhodování a justici zapouzdřuje.

Předseda výboru Tomáš Goláň (ODS a TOP 09) změnu podpořil a navrhl doporučující stanovisko. Poznamenal, že podle zkušeností ze soudů ztěžuje prvek přísedících soudní řízení, například pokud jsou nemocní a nemůžou být přítomni. Náměstek ministra spravedlnosti Radomír Daňhel uvedl, že současná odměna přísedících 150 korun za den je nízká. Ministerstvo podle něj bude usilovat o to, aby se zvýšila na 500 korun denně. Ministerstvo podle něj také odhaduje, že z nynějších asi 5000 přísedících jich zůstane jen asi desetina.

Přísedící nebudou podle schválené novely spolurozhodovat v civilní oblasti už ani pracovněprávní spory a neměli by působit v trestních senátech okresních soudů. U těchto soudů tak bude řízení vždy konat samosoudce, stojí v důvodové zprávě. Omezení laického prvku se v novele týká také některých trestních řízení před krajskými soudy.

U krajských soudů mají přísedící nadále být podle důvodové zprávy v prvostupňových trestních řízeních o zvlášť závažných zločinech. Jde o úmyslné trestné činy s horní hranicí trestní sazby nejméně deset let odnětí svobody – tedy například vraždy a závažnější případy loupeži, znásilnění a zabití. Výjimkou ale budou majetkové a hospodářské trestné činy, u nichž se podle důvodové zprávy předpokládá vysoká odborná náročnost projednávané věci. Účast přísedících bude u krajských soudů výslovně možná také v prvním stupni řízení o trestném činu vraždy novorozeného dítěte matkou.

„Rozhodování v senátu za účasti přísedících tím bude do budoucna v trestním řízení před krajským soudem omezeno na skupinu nejzávažnějších trestných činů, mezi nimiž zůstávají především násilné trestné činy, a to ve prospěch samosoudcovského rozhodování,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti.

(čtk)