Končící národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Foto: Radek Čepelák

Vobořil zkritizoval vysoké množství vězňů pykajících za konopí a další drogy

Odstupující protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil dnes zkritizoval, že 14 procent vězňů v Česku si odpykává trest za drogové trestné činy. Za příčinu označil příliš dlouhé tresty. Podle něj je navíc většina z těchto lidí za mřížemi kvůli konopí, což označil za paradox i vzhledem k uvolnění přístupu v dříve nejpřísnějších státech jako Thajsku, USA či Maroku.

„Máme jedny z nejliberálnějších zákonů v Evropě, spolu s Portugalskem. Jsme ale mezi zeměmi s nejvyššími tresty,“ shrnul Vobořil. Upozornil, že zatímco 14 procent české vězeňské populace je ve vězení za drogovou činnost, drogová kriminalita v Česku dosahuje jen tři procenta z kriminality celkové.

„Je potřeba to napravit. Často ty lidi zavíráme do vězení, protože jsou nemocní. Takhle jednoduché to je. To, že kvůli nemoci dělají další nezákonné kroky, je chyba systému, ne těch lidí,“ podotkl. Některé změny v trestání by mohla přinést novela trestního zákoníku, kterou připravilo ministerstvo spravedlnosti.

Vobořil připomněl propuštění všech „konopných“ vězňů v Thajsku či to, že Maroko minulý týden pustilo několik set vězňů zavřených kvůli konopí. Česká vláda by podle něj měla tematiku konopí řešit okamžitě. „Mezinárodní scéna se strašně rychle hýbe. Na konci roku bude v Německu a celé EU úplně jiná situace, než je teď. Musíme tu diskusi nenechat ležet a tlačit na to, aby to, co vznikne, dávalo smysl i do budoucna a nemuselo se hned novelizovat,“ řekl v souvislosti s návrhem zákona o nakládání s konopím. Zopakoval, že podle něj je nejlepším řešením regulovaný trh. Poznamenal ale, že ve vládě není celková verze zákona v tuto chvíli preferovaná.

Zmíněný návrh mimo jiné stanovuje pravidla pro pěstování konopí – legalizuje jej pro vlastní potřebu na ploše do tří metrů čtverečních. Se zavedením přísně regulovaného trhu s konopím počítá vládou schválený Plán boje se závislostmi do konce roku 2025. Opakovaně jej doporučovala i Národní ekonomická rada vlády, podle níž extrémně represivní přístup k drogám zatěžuje rozpočet a neprojevuje se v omezení spotřeby či zmírnění škod. Pro regulovaný trh jsou Piráti, proti se staví mimo jiné lidovci.

(čtk)