Vazební věznice v Ostravě Foto: Vězeňská služba

Věznice zvýší zástěny oddělující záchody. Vězeň má právo na důstojné vykonání potřeby

Vazební věznice Ostrava zvýší zástěny, které oddělují v cele záchod od zbytku malého prostoru. Je nedůstojné, aby se z palandy převyšující zástěnu záchodu díval vězeň na druhého, jak koná potřebu. Je v rozporu s pravidly evropského vězeňství, když vězeň jí, zatímco jiný před jeho zraky sedí na záchodě. Vězeň má právo vykonat potřebu důstojným způsobem. Věznice po šetření zástupce ombudsmana zástěny vymění nebo vězně umístí jednotlivě.

Vyplývá to ze záznamu o šetření podmínek výkonu vazby a trestu ve Vazební věznici Ostrava, které z vlastní iniciativy vykonal zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm. Při šetření se zaměřil na oddíly pro nově příchozí vězněné osoby. „Na přijímacím oddíle s kapacitou 85 osob bylo v době místního šetření odděleně na jednotlivých celách umístěno 72 osob, a to jak obviněných, tak odsouzených,“ uvádí místoombudsman.

Místoombudsman neměl výhrady ke stravě, na kterou si nestěžovali ani vězni. Také aktivity shledal dostačujícími. Vězni mohli denně absolvovat vycházku. „Většina vězněných uvedla, že mohou sledovat televizi. Někteří uvedli, že se dostali i na sportovní aktivitu. Vězněné osoby si mohou zapůjčit rovněž knihy z vězeňské knihovny,“ vypověděli pro místo ombudsmana.

Vězeň má vykonat potřebu důstojně

Problémem se ukázala být cela a viditelný způsob umístění hygienických a sanitárních prostor v ní. Jak vyplývá ze zprávy místoombudsmana, na situaci upozornila už v roce 2019 tehdejší zástupkyně ombudsmana. Ve zprávě ze systematické návštěvy Vazební věznice Ostrava, která proběhla v roce 2019, tehdejší veřejná ochránkyně práv navrhovala vhodně upravit vybrané cely oddělením sanitárního zařízení od zbytku cely.

Vazební věznice v Ostravě Foto: Vězeňská služba

K tomu Vít Alexander Schorm dodává: „Evropská vězeňská pravidla stanoví, že vězni musí mít přístup k hygienickým zařízením, která jsou zdravotně nezávadná a respektují právo na soukromí, a že všechny části věznice musí být stále udržovány v dobrém technickém stavu a čistotě. Tato zařízení musí být přizpůsobena tak, aby umožňovala vězňům vykonat své potřeby v čistotě a důstojným způsobem.“

Úplný záznam šetření je zde.

„I Evropský soud pro lidská práva konstatoval porušení práva na respektování rodinného a soukromého života v situaci, kdy byla toaleta od zbytku cely oddělena jen nízkou dřevotřískovou přepážkou,“ dodává místoombudsman.

Palanda s přímým výhledem na záchod

Stejně jako v roce 2019 i při nynějším šetření nalezl místoombudsman příliš nízkou přepážku oddělující záchod od zbytku cely. „V době místního šetření byly cely čisté, až na výjimky si nikdo na nepořádek nestěžoval. Na celách byli umístěni 1-2 lidé. Na celách se dvěma vězni byla toaleta oddělena stavebně-technickou přepážkou do výšky cca 2 m. Na jedné cele se dvěma vězni se nacházela přepážka do výšky pouze cca 1 m. Na této cele byla dvoupatrová postel, ze které byl přímý výhled na prostor toalety,“ uvádí místoombudsman, který situaci nafotil.

„Situaci, kdy je na cele palanda (dvoupatrová postel), přičemž z horního lůžka je vidět na osobu, která užívá toaletu, případně situaci, kdy vězněná osoba se na cele stravuje a druhá v této době užívá před jejími zraky toaletu (krytá pouze přepážkou do výšky 1 m), považuji za nedůstojnou. Řešením by bylo přestavět (zvýšit) stavebně-technickou přepážku nebo v celách s nižší přepážkou umísťovat pouze jednu osobu,“ uvádí v šetření místoombudsman.

Věznice modernizuje a vyměňuje

Jak vyplývá z červnového záznamu o šetření, Vazební věznice Ostrava přijala opatření.

„Věznice provádí úpravy zástěn sociálních zařízení v celách. Cely určené pro výkon vazby již byly vybaveny novými zástěnami, které oddělují toaletu od zbytku cely. Dle finančních možností bude pokračovat modernizace zbylých cel v přijímacím oddílu. Vězněné osoby, které budou umísťovány do cel, jež zatím nejsou modernizovány, budou v případě, že to aktuální kapacita věznice umožní, umisťovány jednotlivě,“ stojí v kapitole Výsledek případu.

Irena Válová