Plénum Ústavního soudu Foto: Ústavní soud

ÚS se zabývá tím, zda mají firmy nárok na zadostiučinění kvůli dobré pověsti

Plénum Ústavního soudu (ÚS) hledá odpověď na otázku, zda se právnické osoby mohou domáhat zadostiučinění za zásah do dobré pověsti. Nejvyšší soud koncem roku 2021 vyložil občanský zákoník tak, že firmy či spolky nárok nemají, na rozdíl od fyzických osob. Právní názor tehdy vyvolal překvapení v odborných kruzích a promítl se do řady různých sporů. Například spolek Milion chvilek kvůli tomu neuspěl se žalobou na bývalého předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. Právě na základě stížnosti Milionu chvilek se nyní otázkou zabývá plénum, tedy sbor všech ústavních soudců a soudkyň, zjistila ČTK z databáze soudu.

Spolek se domáhal omluvy za výroky, kterými jej Filip spojil s kybernetickým útokem na benešovskou nemocnici. „Byť je jednání žalovaného (Filipa) projevem neoprávněného zásahu do pověsti žalobce (Milionu chvilek), žalobcem požadovanému nároku na poskytnutí zadostiučinění ve formě omluvy nelze vyhovět,“ uvedl v roce 2022 Vrchní soud v Praze. Odkázal na tehdy nový rozsudek Nejvyššího soudu v jiné věci, podle kterého právnická osoba nemá právo na odčinění nemajetkové újmy způsobené neoprávněným zásahem do své pověsti.

Loni spolek Milion chvilek podal ústavní stížnost. Senát tvořený Janem Wintrem, Jaromírem Jirsou a Pavlem Šámalem stížnost postoupil plénu, jehož nálezy mají vyšší váhu než rozhodnutí tříčlenných senátů. Zdůvodnil to závažností věci a jejím širším přesahem.

„Otázka, zda právnická osoba může (obecně) požadovat přiměřené zadostiučinění při zásahu do její pověsti, je zásadního právního významu, jejíž řešení má dopad na neurčitý počet budoucích řízení před obecnými soudy,“ stojí v usnesení soudce zpravodaje Jirsy.

Předseda ÚS Josef Baxa v nedávném rozhovoru s ČTK uvedl, že plénum už o věci „velmi intenzivně diskutuje“ a bude ji nejspíš projednávat dlouhé týdny. Spornou otázkou je podle něj to, zda se mají činit rozdíly v ochraně fyzických a právnických osob, a to za situace, kdy ve společnosti, a hlavně ve virtuálním prostoru a na internetu, přibývá lží a pomluv.

„Není na to jednoduchá odpověď, nenajdeme ji v naší předchozí judikatuře, není to úplně jednoznačně řešeno ani na úrovni mezinárodních soudů a v zahraničí. Studujeme ty věci, děláme si různé komparativní analýzy, aby rozhodnutí, ať už bude jakékoliv, obstálo nejen z hlediska výroku, ale také odůvodnění,“ řekl Baxa.

Až do rozhodnutí pléna o podnětu Milionu chvilek je přerušeno také další řízení o ústavní stížnosti s podobným půdorysem. Jde o stížnost agentury Bison & Rose ve sporu s předsedou opozičního hnutí ANO a bývalým premiérem Andrejem Babišem. Agentura žádala od Babiše omluvu za údajně nepravdivá tvrzení o své činnosti, avšak neuspěla, opět s odkazem na právní názor Nejvyššího soudu.

(čtk)