Vrchní soud v Praze Ilustrační foto: Vrchní soud v Praze

Soudci z Vrchního soudu v Praze finančně podpořili stávkující zaměstnance

Soudci z Vrchního soudu v Praze uspořádali neoficiální sbírku pro administrativní pracovníky kvůli stávce. Zapisovatelky či soudní úředníci si totiž ve stávkový den na konci května museli vzít volno a přišli tak o výplatu za jeden den. „Mohu jen potvrdit, že u našeho soudu proběhla solidární akce soudců na podporu stávkujících zaměstnanců soudu, v rámci které byla zaměstnancům, kteří přišli v červnu o denní plat z důvodu stávky, kompenzována ušlá mzda,“ sdělil České justici mluvčí Vít Tomáš Vatra s tím, že akci neorganizovalo vedení soudu, ale buňka Soudcovské unie.

Nakonec soudci vybrali ještě více prostředků a poskytli tak zaměstnancům ještě nákupní karty do obchodního centra ve výši 500 Kč. Za buňku Soudcovské unie Vrchního soudu v Praze iniciativu podepsali soudci Radka Šimková a Ladislav Derka.

„Protože si vážíme vaší práce a podporujeme vaše oprávněné platové požadavky, vybrali jsme ve spolupráci se Soudcovskou radou našeho soudu mezi soudci příspěvek pro stávkující zaměstnance ve výši 1000 Kč pro každého, komu v důsledku neplacené nepřítomnosti v práci ušla jedna denní mzda,“ stojí v emailu, který přišel zaměstnancům Vrchního soudu v Praze.

Podle prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry podobné iniciativy proběhly na řadě soudů. „Po debatě v rámci Soudcovské unie jsme neměli ambice to nějak zastřešovat. Nejčastější asi bylo to, že konkrétní soudci podpořili svoje administrativní kolegy,“ řekl České justici. Soudcovská unie podle něj nechtěla pořádat oficiální sbírku, protože takový krok by se musel i právně ošetřit.

Hrozí další stávka

Na konci srpna proběhne další jednání justičních odborů s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). Pokud resort nepřistoupí na navýšení platů justičních pracovníků o 15 procent a k tomu nevytvoří pro justiční pracovníky samostatné platové tabulky, hrozí další stávka. Tentokrát by mohla být vícedenní. „Konkrétní kroky budeme plánovat až po jednání s ministrem. zatím proběhla dvě jednání, z toho jen jen do bylo přímo s Odborovým svazem justice,“ řekla České justici předsedkyně odborů Anna Pospíšilová. Rozpočet Ministerstva spravedlnosti je velmi napjatý. Ve čtvrtek navíc Blažek oznámil, že dojde k navýšení advokátního tarifu. Více peněz pak chtějí například i pracovníci Probační a mediační služby či Vězeňské služby.

O sbírce na Vrchním soudu v Praze se prý Pospíšilová doslechla. „Myslím, že finanční podpora zaměstnanců by měla být na více soudech,“ uvedla.

Jednodenní stávka zaměstnanců v justici za vyšší platy proběhla 29. května. Někde stávkovalo 100 procent zaměstnanců a soudy byly uzavřeny, jinde byl provoz velmi omezen.

Eva Paseková