Muži hrozí až 10 let vězení Foto: Pixabay

Případ obří zpronevěry v justici: Soudci nejsou podjatí, i když vypovídali jako svědci

Bývalý účetní lounského soudu Josef Pelc chtěl z projednávání svého případu vyloučit všechny soudce z Krajského soudu v Ústí nad Labem. „Obžalovaný namítal, že jsou vyloučení všichni soudci Krajského soudu v Ústí nad Labem, protože trestní řízení se přímo dotýká agendy tohoto krajského soudu,“ uvedl pro Českou justici mluvčí Vrchního soudu v Praze Vít Tomáš Vatra. Tento soud o návrhu obžalovaného muže rozhodoval.

Bývalý účetní Okresního soudu v Lounech čelí obžalobě ze zpronevěry více než 16 milionů korun ze soudního rozpočtu. Za zpronevěru mu hrozí až 10 let vězení. V návrhu na odnětí věci muž podle Vatry zejména zdůraznil, že osoby z vedení Krajského soudu v Ústí nad Labem byly v přípravném řízení vyslechnuty jako svědci, a že Krajský soud v Ústí nad Labem vykonává kontrolu nad Okresním soudem v Lounech. „Vrchní soud v Praze shledal, že není dán důvod pro odnětí věci Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Učinil tak, protože rozhodovací činnost soudce v projednávané trestní věci není nijak spjata s osobami ve vedení správy soudu a samotná nadřízenost Krajského soudu v Ústí nad Labem nemůže založit pochybnost o jeho nestrannosti,“ vysvětlil Vít Tomáš Vatra.

Z účtů soudu si muž peníze podle policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) převáděl asi 4,5 roku. „Obviněný měl podle našich závěrů v pozici zaměstnance Okresního soudu v Lounech v období od března 2019 do listopadu 2023 postupně neoprávněně převádět na své bankovní účty prostředky soudu ve výši 16,112.486 korun,“ sdělil již dříve mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Podle informací České justice měl muž problémy se sázením.

Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem podalo na muže obžalobu už na konci května. Právě návrh na odnětí věci ale způsobil, že ještě ve věci nemohlo být nařízeno hlavní líčení.

„Ministerstvo pracuje na opatřeních, aby se podobná situace nemohla opakovat i na jiných soudech,“ uvedl náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák. Případ nemá co se týče zpronevěřené částky v tuzemské justici obdoby a je pozoruhodný tím, že se na páchanou trestnou činnost nepřišlo několik let.

Eva Paseková