Policie využívala operativní techniku i odposlechy Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

Primátor Hrabáč měl jako úplatek dostat Mercedes podvádět s daněmi. V kauze je obviněna i firma SWIETELSKY stavební

V případu možného ovlivňování zadávání veřejných zakázek chomutovským primátorem Markem Hrabáčem (ANO) a dalšími je obviněno i několik firem. Mezi nimi i velká stavební společnost SWIETELSKY stavební. Tendry měla podle policie manipulovat firma i její ředitel Milan Chodacki jako fyzická osoba. Stíháni jsou na rozdíl od primátora Hrabáče na svobodě. Česká justice zná i jména dalších obviněných v celé kauze organizované skupiny. Kromě manipulace s tendry Hrabáč a spol. měli také krátit daně při stavbě domu či koupi drahého Mercedesu a dopouštět se přijímání úplatků, podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby.

V případu možného ovlivňování zadávání veřejných zakázek policie obvinila 14 lidí a pět společností. Podle usnesení o zahájení trestního stíhání, které má Česká justice k dispozici, jde kromě společnosti Rocknet a SWIETELSKY stavební také o Reo Group, Union Aerospace Corporation a CTB.

Tři ze 14 obviněných včetně Hrabáče a bývalého šéfa Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libora Tačnera putovali v pátek do vazby. Na základě návrhu dozorujícího státního zástupce Jana Svobody o tom rozhodl okresní soud. Zmiňovaní dva obvinění jsou ve vazbě společně s jednatelem firmy Rocknet Ladislavem Šmucrem z koluzních důvodů, tedy kvůli možnému ovlivňování svědků a maření vyšetřování a u dvou soud akceptoval i důvod předstižné vazby, tedy hrozby opakování trestné činnosti.

Politici i úředníci měli tvořit organizovanou skupinu

Mezi obviněnými jsou i ředitelka chomutovského zooparku Věra Fryčová, ředitel chomutovské městské policie Tomáš Douda, advokát Tomáš Kindl nebo karlovarský politik Petr Bursík (ODS). Přestože o jeho obvinění se v médiích objevily pochybnosti, podle informací České justice mezi obviněnými kvůli manipulacím s tendry je. Podle policie se znal velmi dobře se Šmucrem, protože ve společnosti Rocknet dříve působil jako manažer.

Obviněná je dále vedoucí odboru technického města Karlovy Vary Eva Pavlasová, prezident spolku Krušných hor Miroslav Schimmer, zaměstnanci společnosti Rocknet Lucie Vlková a Jan Janderka. Mezi obviněnými je také předseda představenstva CTB Tomáš Chmelař a podnikatel Čestmír Turek.

Jednání obviněných se týkalo podle krajského státního zastupitelství stavebních zakázek různých veřejných zadavatelů. Trestné činnosti se podle kriminalistů dopouštěli od roku 2022 do současnosti. Pachatelé a firmy v úmyslu zvýhodnit konkrétní stavební společnosti vytvořili organizovaný systém, v němž si poskytovali majetkové a jiné výhody, popsalo zastupitelství činnost podezřelých. Obvinění jsou stíháni kvůli přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, krácení daně a poplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a kvůli podplácení. Ne všichni jsou obvinění ze všech trestných činů.

Čtyřicetistránkové policejní usnesení o zahájení trestního stíhání hovoří o neformálním klientelistickém vztahu mezi Hrabáčem a jednatelem společnosti Rocknet a Reo Šmucrem. Podle policie si navzájem poskytovali majetkové a osobní výhody plynoucí z jejich postavení. Ředitel Chodacki ze společnosti SWIETELSKY stavební pak měl poskytovat prospěch společnostem ovládaným Šmucrem. Podobně tak činil i předseda představenstva CTB Chmelař a zaměstnanec společnosti Rocknet Janderka. Reakce společností Česká justice zjišťuje.

Šmucrovi podle policie výhody poskytoval i bývalý šéf Správy a údržby silnic Tačner. Tomáš Kindl jako jednatel společnosti Union Aerospace Corporation zase činil kroky ve prospěch primátora Hrabáče.

Chomutovský primátor Hrabáč je ve vazbě Foto: Město Chomutov

Manipulace zakázky na snowpark i střechu restaurace

V rámci různých veřejných zakázek pak zúčastnění například tvořili fiktivní nabídky do tendrů, které nakonec vyhrály firmy Šmucra. Policie píše o „simulovaných“ nabídkách. Šlo například o sanaci skalního svahu Jánská, sanaci skalního masivu Nebočady, zateplení restaurace Tajga v Zooparku Chomutov, rekonstrukci silničního mostu Habrovany či zajištění havarijního stavu konstrukce v Panenském Týnci.

Podvod se měl týkat i zakázky na stavbu snowboardového areálu a pohyblivého chodníku a dodání sněžných děl na Božím daru, na který byly z poloviny použity finance z Národní rozpočtové agentury. Vedoucí spolku Krušných hor měl například na web umístit neúplnou zadávací dokumentaci, aby se případně ostatní ze skupiny dozvěděli, pokud by měl o zakázku zájem někdo další. Společnost Rocknet pak mohla nabídku upravit tak, aby byla vítězná. Nakonec se do tendru ale nikdo jiný nepřihlásil. Všichni zmiňovaní se podle policie na podvodech podíleli s jasným vědomím, že tak poškozují jiné potenciální dodavatele.

Policie uvádí, že Šmucr, Chmelař a Chodacki se dobře znají a přátelské vztahy měli už v minulosti. Podle policie už z odposlechů ve fázi prověřování plyne řada skutečností, podle kterých chtěli společně postupovat tak, aby narušili systém řádné hospodářské soutěže.

Vztah Hrabáče a Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libora Tačnera popisuje jako vztah nadřízeného a podřízené. Přestože to tak formálně nebylo, Hrabáč ho úkoloval a choval se k němu podle policie velmi direktivně. „Ing. Tačner tomuto vlivu značně podléhal,“ uvádí usnesení. To by nezakládalo trestní jednání, policie ale uvádí, že podrobně zdokumentovala, že zakázky se na kraji rozdělovali manipulativně či napřímo bez zadávacích řízení. Šlo výhradně o zakázky do 3 milionů korun, u kterých měl Tačner dle policie „zcela volnou ruku“.

Mercedes pro manželku

Šmucr měl například Hrabáčovi koupit nový vůz značky Mercedes Benz v hodnotě více než 3 miliony korun. Manželka Hrabáče Regina si pak vůz ještě odečetla z daní s tím, že ho využívá ke své ekonomické činnosti. Auto nejdříve formálně vlastnil Rocknet, který Hrabáčové každý měsíc vystavoval faktury za pronájem. Od Finančního úřadu tak společnost podle policie získala vratku 537 tisíc korun. Peníze byly připsány na skrytý účet, ze kterého Šmucr Hrabáče vyplácel v hotovosti. Podle policie pak chomutovský primátor peníze přijal. Machinace mají doložit odposlechy telefonických hovorů.

Policie dále hovoří o zápůjčkách dalších vozidel a plavidel v rámci systémové korupce. Podle odposlechů se Hrabáč například ptal Hrabáče, kolik u něj momentálně „má uloženo na účtu“. V jednom případě hovořili o částce 4,9 milionu korun. Policie má také podle usnesení operativní technikou zdokumentované předání 1,2 milionu korun v hotovosti.

Hrabáč si dále měl postavit rodinný dům který fiktivně fakturoval Union Aerospace Corporation jako výstavbu kancelářských prostor pro podnikání. Projekt v telefonických hovorech nazýval jako „Eliška“ podle toho, že se nachází v ulici Elišky Krásnohorské. Společnost za kterou jednal Tomáš Kindl pak u Finančního úřadu Ústeckého kraje pak uplatnila odpočet daně. Všichni tedy předstírali, že investorem domu není Hrabáč, ale společnost Union Aerospace Corporation. Podle odposlechů bylo jasné, že Hrabáč bude dům využívat s manželkou a syny. Celková částka činila 8 100 000 a Hrabáč tak snížil náklady na výstavbu domu o 1 700 000 korun.

Policie také popisuje, jak Hrabáč přes šéfa městské policie Doudu nelegálně zjišťoval majitele několika vozů přes jejich SPZ v Centrálním registru vozidel. Šmucr měl totiž podle police pocit, že ho někdo sleduje a vozidla chtěl ověřit. Pro Doudu údaje zjišťovali řadoví strážníci.

Hrabáč byl lídrem kandidátky ANO pro krajské podzimní volby, vedení hnutí ho z kandidátky vyškrtlo. Hrozí mu až 12 let vězení.

Eva Paseková