Společníci PORTOS v Rudolfinu Foto: AK PORTOS

PORTOS dominuje v oblasti průmyslu, technologií, dopravě a správě majetku

Průmysl, technologie, doprava a správa majetku. V těchto oblastech je jedna z největších českých advokátních kanceláří PORTOS nejsilnější. Současně vyniká i v právně-technických inovacích a díky své netradiční struktuře právních týmů vyniká jedinečným přístupem ke klientovi a schopností řešit problémy v kontextu konkrétních oborů podnikání. A to s ohledem aktuální na ekonomický, politický, společenský i technologický kontext u nás i ve světě. V roce 2023 advokátní kancelář, která byla dříve známá pod názvem Císař, Češka, Smutný, vytvořila nové specializované týmy, které se zaměřují na kyberbezpečnost a právo IT, energetiku, insolvence a veřejné zakázky. Česká justice PORTOS představuje v rámci nové rubriky „Profily advokátních kanceláří“.

PORTOS nedávno oslavil 30 let na tuzemské scéně. Vznikl v roce 1993. Její advokáti vyhráli množství veřejně a mediálně známých sporů.

Jaké jsou nejúspěšnější případy PORTOS?

ČEPRO ubráněno 2,6 mld. Kč

V září 2021 byla pravomocně zamítnuta žaloba společnosti Lancelin, která se vůči státem vlastněné společnosti ČEPRO domáhala fiktivní pohledávky v hodnotě necelých 2,6 miliardy korun. Vrchní soud v Praze tak potvrdil správnost rozhodnutí soudu prvního stupně z dubna roku 2019. Spor mezi oběma společnostmi byl v mnoha ohledech výjimečný. Nejenže trval více než 17 let a opakovaně se dostal až k Ústavnímu soudu, který dal společnosti ČEPRO pokaždé za pravdu, ale také úzce souvisel s několika dalšími trestními, civilními a správními řízeními. Výsledky těchto řízení pak umožnily dosáhnout společnosti ČEPRO tohoto zásadního milníku, který představuje pomyslnou tečku za kriminálním atakem zločinecké skupiny okolo Radovana Krejčíře a Martina Pechana. Ti byli již v roce 2018 pravomocně odsouzeni pro trestný čin podvodu ve stádiu pokusu, jehož výsledkem měla být právě fiktivní pohledávka uplatňovaná společností Lancelin. Nejedná se přitom o pouhý úspěch v civilním sporu, ale také o významný signál pro Českou republiku a justici. Rozsudek odvolacího soudu je totiž důkazem, že stát je schopen nejen odhalit a rozkrýt velmi sofistikovanou trestnou činnost, ale především odsoudit její viníky.

Společník PORTOS Petr Michal Foto: PORTOS

České dráhy – ubráněno více než 6 mld. Kč

PORTOS dlouhodobě zastupoval České dráhy ve sporu s italskou společností Grandi Stazioni. Městský soud v Praze ve vztahu k Českým drahám (ČD)koncem roku 2019 potvrdil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, kterým byla zamítnuta žaloba společnosti Grandi Stazioni ČR o zaplacení částky ve výši 776,5 milionu Kč spolu s vysokými smluvními pokutami dosahujícími částky téměř 4 miliard Kč. Firma se po ČD dožadovala náhrady nákladů na revitalizaci pražského Hlavního nádraží, a to i za situace, kdy kompletní rekonstrukci budovy včas nedokončila. Další žalobou se Grandi Stazioni domáhala zaplacení částky přesahující 1,25 miliardy Kč jako náhrady údajné škody vzniklé neprodloužením nájmu Hlavního nádraží. Tuto žalobu Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl. Ve sporech s Grandi Stazioni se advokátní kanceláři PORTOS už také podařilo dosáhnout zamítnutí žaloby na určení vlastnictví Fantovy budovy, potvrzeného Nejvyšším soudem.

Koncertní síň v Ostravě – smluvní dokumentace

Na základě výsledků architektonické soutěže, v níž uspělo světoznámé studio STEVEN HOLL ARCHITECTS, zpracoval PORTOS smluvní dokumentaci na realizaci komplexních projekčních služeb a poskytuje průběžné právní poradenství při její realizaci. Podílí se tak na ikonickém projektu, který byl časopisem Architizer zařazen mezi deset nejočekávanějších ikonických projektů světa.

Ostravská koncertní síň se tak nachází v prestižní společnosti staveb, které mají vzniknout v různých světových metropolích (např. v New Yorku, Los Angeles, Londýně nebo Chang-čou). Následně PORTOS pro klienta uskutečnil zadávací řízení na výběr zhotovitele fáze 1, jejímž předmětem jsou práce stavební připravenosti. Zadávací řízení bylo úspěšně ukončeno v listopadu roku 2022, a to výběrem nejvýhodnější nabídky a podpisem smlouvy s vybraným dodavatelem. Na tyto činnosti naváže druhá fáze, spočívající ve výstavbě koncertní síně v Ostravě. Realizace tohoto projektu významně napomůže dalšímu rozvoji celého regionu, neboť jeho unikátnost a vysoká architektonická hodnota přitahuje.

PORTOS je držitelem titulu Právnická firma roku 2023 v kategorii Právo obchodních společností a také v kategorii PRO BONO a CSR. Jako zaměstnavatel se advokátní kancelář PORTOS umístila na druhém místě ze všech kanceláří.

Velmi doporučovanou kanceláří je PORTOS v oblastech:

Právo hospodářské soutěže

Fúze a akvizice

Restrukturalizace a insolvence

Řešení sporů a arbitráže

Veřejné zakázky

Firemní compliance

Energetika a energetické projekty

Logistika a dopravní stavby

Zdravotnické právo

Právo životního prostředí

Správa majetku

Další ocenění PORTOS získal v rámci Corporate INTL Global Awards 2024 (Public Procurement Law Firm of the Year in the Czech Republic aCommercial Law Firm of the Year in the Czech Republic) a Global Law Experts 2024 (kategoriePublic Procurement Law Firm of the Year in the Czech Republic za rok 2024aCommercial Law Firm of the Year in the Czech Republic za rok2024). Mimoto drží druhé místo mezi advokátními kancelářemi v soutěži TOP Zaměstnavatel roku 2024 a v rámci soutěže Advokátní kanceláře roku 2023/2024 v kategorii Mandát roku.

Prostory advokátní kanceláře PORTOS Foto: PORTOS

Ocenění advokátů PORTOS v letech 2023 a 2024:

Partnerka Markéta Flanderková a vedoucí advokátka Barbora Vlachová se na konci roku 2023 umístily v prestižním seznamu TOP 100 žen českého právního byznysu pro rok 2024. Markéta Flanderková v kategorii M & A, Korporátní právo & Private Equity. Je také členkou výběru TOP100 za rok 2023. Barbora Vlachová pakv kategorii Telekomunikace, Média, IT & IP.

Barbora Vlachová rovněž zvítězila v kategorii Právo IT v rámci soutěže Právník roku (2024).

„Vysoká odbornost našich advokátů, stabilní zázemí, možnost práce na nejvýznamnějších případech v České republice, široké spektrum benefitů i kontinuální vzdělávání. Toho si u nás naši lidé cení nejvíce. My si ceníme jejich práce, že nám zůstávají věrni a jsou zdrojem naší inspirace. Tomu napomáhá také otevřená struktura kanceláře a její prostupnost. To umožňuje vychovávat špičkové právníky již od studentských let,“ říká Filip Drnec, výkonný ředitel PORTOS. V roce 2023 kancelář opět rozšířila vedení o jednoho partnera a navýšila počet právních týmů o další tři. „I díky tomu náš tým dlouhodobě čítá více než 110 právních odborníků a nadále roste. Svým zaměstnancům a spolupracujícím advokátům poskytujeme vysoký komfort. Hodláme nadále rozšiřovat naše kanceláře, ať už jde o ty v nejvyšších patrech pražské City Tower nebo rozrůstání do dalších českých měst,“ doplňuje Drnec.

Výběr odborníků PORTOS:

JUDr. Jaromír Císař, Ph.D. (společník) – obchodní a insolvenční právo (link: https://portos.cz/jaromir-cisar/)

JUDr. Petr Michal, Ph.D. (společník) – civilní proces a insolvenční a obchodní právo (link: https://portos.cz/petr-michal/)

JUDr. Jakub Hollmann, Ph.D. (společník) – správa majetku, trestní a mezinárodní právo (link: https://portos.cz/jakub-hollmann/)

JUDr. Markéta Flanderková, Ph.D. (partnerka) – správa majetku, korporátní agenda, restrukturalizace a trestní odpovědnost právnických osob + svěřenské fondy (link: https://portos.cz/marketa-flanderkova/)

Mgr. Jan Sůra (partner) – poskytování právních služeb a poradenství klientům, kteří působí ve strategických oborech, jako jsou automobilový průmysl, bankovnictví nebo železniční doprava (link: https://portos.cz/jan-sura/)

JUDr. Barbora Vlachová, Ph.D., LL.M.(vedoucí advokátka) – kyberbezpečnost, digitální transformace a právo IT (link: https://portos.cz/barbora-vlachova/)

Mgr. Filip Drnec (ředitel kanceláře a výkonný ředitel společnosti Access EU) – evropské právo a legislativní procesy EU (link: https://portos.cz/filip-drnec/)

a další odborníci (link: https://portos.cz/nasi-lide/)

Největší množství právních služeb PORTOS tradičně poskytuje korporacím – jejich podíl činil v uplynulém roce přibližně 85 %. Drtivou většinu z nich pak tvořily významné soukromé obchodní společnosti.

Společník PORTOS Jaromír Císař Foto: PORTOS

Nabídka služeb a produktů kanceláře se v průběhu let rozrostla do široké škály oblastí, která dalece překračuje běžné meze advokacie. „Nejsme jen právníci, ale i strategičtí poradci a partneři pro naše klienty na poli správy majetku, trustového práva, udržitelnosti i technologických výzev současného světa. Právní služby tvoří silné základy naší praxe, jdeme však vstříc vysokým nárokům našich klientů a přinášíme jim komplexní řešení na míru. A to i díky sesterským společnostem a tuzemským i mezinárodním partnerům,“ říká ředitel kanceláře Filip Drnec.

V rámci exkluzivního partnerství s předními konzultanty v Bruselu a ve spolupráci se společností Access EU poskytuje PORTOS poradenství v oblasti evropských politik, legislativy a financí. A to včetně týmu expertů s přímou zkušeností z Bruselu. Svým klientům tak přináší vhled do aktuálně připravované legislativy na úrovni EU, ale umožňuje jim také se do tohoto procesu aktivně zapojit a komunikovat své potřeby a zájmy. A to prostřednictvím všech dostupných nástrojů a platforem, které bruselské prostředí umožňuje. „Naším cílem je pomoci klientům zužitkovat byznysový potenciál, propojit jejich vize a potřeby s aktuálně diskutovanými politikami Evropské komise, zajistit jejich plný obsahový soulad, a vytvořit tak cestu nejen ke komplexnímu projektovému financování, ale i vnitřní připravenosti na dynamicky se vyvíjející povinnosti vyplývající z unijní legislativy,“ vysvětluje Filip Drnec.

Společník PORTOS Jakub Hollmann Foto: PORTOS

Ve spolupráci se společností CCS PREMIUM TRUST také advokátní kancelář PORTOS klientům nabízí komplexní služby v oblasti svěřenských fondů, a to včetně možnosti zajištění právního i daňového poradenství v předmětné oblasti, spočívající v založení, dohledu či správě svěřenského fondu. Úzce spolupracuje s partnerskou advokátní kanceláří z Lichtenštejnského knížectví, která se dlouhodobě věnuje otázkám správy majetku napříč Evropou.

Odborníci advokátní kanceláře PORTOS pravidelně vystupují na velkém množství českých i zahraničních konferencí.

PORTOS je známý svými PRO BONO aktivitami. Kancelář je dlouhodobým partnerem Českého národního symfonického orchestru a festivalu Prague Proms. Díky úspěchu kanceláře získali společníci v roce 2009 prostor založit nadační fond BOHEMIAN HERITAGE FUND (BHF), který prostřednictvím soukromých prostředků mecenášů podporuje výjimečné české kulturní počiny. I díky tomu kancelář opakovaně získává titul Právnická firma roku v oblasti PRO BONO a společenské odpovědnosti. BHF je první a jediný český soukromý mecenášský fond s cílem podporovat konkrétní projekty tzv. vysoké kultury, které nejvyšší možnou měrou prezentují kulturní i národní dědictví a pomáhají posilovat a rozvíjet českou národní identitu, doma i v zahraničí. Členy správní rady BHF jsou společníci PORTOS Jaromír Císař a Petr Michal.

Eva Paseková