Ministerstvo spravedlnosti varuje před podvodníky, kteří zneužívají identitu advokáta a v souvislosti s probíhající turistickou sezónou upozorňuje na práva cestujících v letecké dopravě Foto: Pixabay

Podvodníci vydávající se za advokáty zneužívají turistické sezóny, varuje ministerstvo

Česká advokátní komora varuje před množícími se případy, kdy podvodníci zneužijí identitu advokáta. Letos již na svém webu zveřejnila sedmnáct takových varování. V souvislosti s probíhající turistickou sezónou a přetrvávajícími problémy v letecké dopravě, kdy jsou lety v evropském vzdušném prostoru výrazně zpožďovány, upozorňuje Ministerstvo spravedlnosti na možné setkání s takovýmto podvodným jednáním. 

Podle ministerstva podvodníci například slibují vymožení odškodnění od leteckých společností od různých subjektů, i když nárok na kompenzaci vůbec nevzniká. „Nárok na kompenzaci při zpoždění nevzniká za určitých mimořádných okolností, kterou může být i regulace evropského vzdušného prostoru. Není třeba se ihned se svými nároky obracet na soud. Stížnost na nepravidelnost provozu leteckého dopravce lze podat k Úřadu pro civilní letectví, který se jí bude bezodkladně a bezplatně zabývat,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Lidé si podle něj mají vždy ověřit totožnost člověka, který se na ně obrátí v seznamu advokátů. Zadáním konkrétního jména do vyhledávače se každý zájemce dostane ke kontaktním údajům vyhledávané osoby nebo například i k informaci o tom, že někdejší advokát je vyškrtnutý ze seznamu a svou profesi již nevykonává.

Seznamte se s Právy cestujících v letecké dopravě. Výši náhrad podrobně upravuje Nařízení Evropské unie a Rady

Metody zlodějů identity advokátů jsou různé. Z varování, které Česká advokátní komora již dříve zveřejnila vyplývá, že jeden z nich například obvolává jménem existující advokátky úředníky z různých obcí v Moravskoslezském kraji a hrubě si stěžuje na jejich rozhodnutí. Jiný zase jménem známého pražského advokáta požaduje v telefonických rozhovorech či SMS zprávách zaplacení peněžních částek. Další pak jménem renomované advokátní kanceláře nabízí právní pomoc při řešení údajných podvodů s kryptoměnami či řešení zmrazení finančních prostředků ze strany Interpolu.

(epa)