Ministr financí Zbyněk Stanjura Foto: Ministerstvo financí

Ministerstvo financí nesouhlasí s růstem platů státních zaměstnanců. Rozpočet je vyčerpán

Ministerstvo financí nesouhlasí s navrhovaným zářijovým navýšením platů části zaměstnanců veřejného sektoru a státu. Podle úřadu je vládní rozpočtová rezerva vyčerpaná a z podkladů k návrhu není jasné, z čeho se má přidání platit. Ministerstvo to uvedlo v připomínkách k připravovanému nařízení vlády s úpravou tarifů. Ministerstva a další úřady požadují kvůli přidání posílení svých rozpočtů. Na nutnost poskytnout institucím na zvednutí výdělků dostatek peněz poukazují i odbory.

Ministerstvo práce navrhuje od září zvýšit platový základ buď o sedm procent, nebo o deset procent asi 359.900 úředníků, pracovníků v kultuře, technických pracovníků v sociálních službách a ve zdravotnictví či nepedagogických sil ve školství a asi 70.400 státních zaměstnanců. Do konce roku by na přidání bylo potřeba buď 4,57 miliardy korun, nebo 6,53 miliardy. Odboráři veřejného sektoru budou s premiérem Petrem Fialou (ODS) jednat 21. srpna. O navýšení rozhodne vláda.

„Ministerstvo financí s předloženými variantami valorizace základní stupnice platových tarifů pro zaměstnance v pracovním a služebním poměru o sedm procent a deset procent zásadně nesouhlasí. Důvodem je skutečnost, že v materiálu není uveden zdroj financování tohoto navýšení platových tarifů. Upozorňujeme, že v současné době je stav vládní rozpočtové rezervy v podstatě vyčerpán,“ uvedlo ministerstvo financí.

Stávková pohotovost

Část odborových svazů je od 24. července kvůli platům ve stávkové pohotovosti. Odboráři považují navýšení tarifů o deset procent za přijatelné. Podmínkou podle nich je ale to, že instituce na přidání dostanou letos z rozpočtu dostatek peněz. Navýšení svých rozpočtových kapitol požadují ministerstva a úřady. „S navrhovaným navýšením platových tarifů je bezpodmínečně nutné spojit také tomu odpovídající navýšení rozpočtových prostředků na platy tak, aby zaměstnavatelé a služební úřady mohli zvýšení platových tarifů pokrýt,“ uvedlo ministerstvo vnitra. Podobně se vyjádřily i další resorty. Ministerstvo kultury podotklo, že jeho organizace prostředky na úhradu navýšených nákladů nemají. Podle ministerstva školství nebude možné za současných „výdajových limitů“ navrhované zvýšení platů zajistit.

Podle Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů by vláda měla i při snaze o konsolidaci veřejných financí platové tarify mírně navýšit. Zaměstnavatelé poukazují na to, že je obtížné za nynějšího odměňování pracovníky získat a udržet. Klonili by se ke zvednutí tarifů o deset procent.

Ostatní pracovníci z celkem asi 846.600 zaměstnanců veřejné sféry by podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měli dostat přidáno od ledna. Premiér už dřív řekl, že při přípravě rozpočtu na příští rok se bude jednat i o adekvátním navýšení platů.

(čtk)