Nejvyšší soud Mexika Foto: Wikimedia/Brenda A. Cerda Zarazua

Mexický parlament začal schvalovat přímou volbu soudců, klesnou požadavky

Mexický parlament začal schvalovat spornou reformu justice, kterou prosazuje prezident Andrés Manuel López Obrador. Hlavním bodem je přímá volba soudců a dalších justičních funkcionářů, napsala dnes agentura Reuters. Změna justičního systému vyvolala kritiku ze strany Spojených států, prezidentský blok má však sílu, aby ji v parlamentu prosadil.

V pondělí ústavní výbor dolní komory mexického Kongresu schválil znění reformy hlasy prezidentské strany Morena a jejích spojenců. To otvírá dveře tomu, aby změny v justici začalo projednávat plénum dolní komory.

Hlavním bodem reformy je přímá volba zhruba 7000 soudců a jiných justičních funkcionářů. Podle změny by lidé mohli volit i soudce nejvyššího soudu. Současně klesnou některé požadavky na soudce. Pokud by parlament reformu schválil, tak by se první volba mohla uskutečnit příští rok v červnu.

López Obrador reformu hájí tím, že současný justiční systém v Mexiku „neslouží lidu“. S reformou souhlasí i zvolená prezidentka Claudia Sheinbaumová, která se ujme úřadu 1. října. Oba politici jsou představitelé strany Morena.

Změny se naopak nelíbí Spojeným státům. „Domnívám se, že přímá lidová volba soudců je větším rizikem pro fungování mexické demokracie,“ uvedl americký velvyslanec Ken Salazar. Podle něj by přímá volba soudců mohla usnadnit vliv organizovaného zločinu na mexickou justici. Změny by podle něj mohly také odradit mezinárodní investory.

Reformu projedná parlament, jehož složení se 1. září obmění. Podle oficiálních výsledků volebního orgánu INE, o kterém informovala agentura AFP, Morena a její spojenci budou mít v dolní komoře ústavní většinu 364 křesel z 500. V Senátu jim k ústavní většině chybí tři křesla, která si však podle analytiků strany zřejmě obstarají. Parlamentní a prezidentské volby se konaly v červnu a Morena i Sheinbaumová v nich pohodlně zvítězily.

(čtk)