Jaroslav Havel je řídícím partnerem naší advokátní kanceláře Foto: HAVEL & PARTNERS

Líní a nevýkonní musí pryč. Šéf HAVEL & PARTNERS oznámil propouštění ve svérázném emailu

Advokátní kancelář HAVEL & PARTNERS chystá propuštění. Odejít by mělo 20 až 25 zaměstnanců. Řídící partner kanceláře Jaroslav Havel to svým podřízeným oznámil ve svérázném emailu. Některé zaměstnance označil za líné, nevýkonné a svévolné. „HP není socialistický podnik, proto mírné snížení stavů,“ stojí v předmětu emailu. Jeho kopie už začala kolovat i po sociálních sítích. Otázka, zda propouštění neznamená úbytek klientů HAVEL & PARTNERS, Jaroslava Havla rozhořčila. „To snad nikoho nenapadlo 23 let, co jsem na trhu,“ reagoval na dotaz České justice. „Firma se jmenuje po mně, tak jsem se skoro urazil,“ dodal.

„…bohužel svévole a „odvaha“ řady našich pracovníků v čerpání firemních výhod i mimo vymezené mantinely už v posledních měsících překročila únosnou míru, nadstav pracovníků je zřejmý,“ stojí v úvodu emailu.

O něm publikoval několik vtipů recesistický profil na instagramu „Millenialjudge“. Ten míří zejména na to, že Havel se v komunikaci vymezuje proti méně zkušeným pracovníkům. „Budeme do budoucna více trvat na přítomnosti v kanceláři, práci zejména u nižších pozic, které dostávají několikrát denně práci od nadřízených či juniorních pozic, které se musejí rychleji učit a profesně růst,“ stojí v emailu. Vtipem na svém instagramovém profilu na email reagovala i advokátní kancelář Glatzova & Co: „Sice nejsme Amazon, Meta, ani Google, ale blahobyt u nás přetrvává,“ stojí u fotografie s cukrovinkami u které je připojen i link pro případné zájemce o práci.

„Práce na home office patří i u nás mezi firemní benefity, nicméně u některých pozic a zejména juniorních kolegů je jejich přítomnost v kanceláři nezbytná pro jejich další rozvoj či z důvodu podpory, kterou poskytují dalším členům týmu. Pobyt v kanceláři je pak zcela zásadní pro budování firemní kultury každé firmy! Zejména pak v advokacii, kde se mladší kolegové a kolegyně vždy učí od starších  a zkušenějších pečlivým sledováním jejich práce a jednání s klienty,“ vysvětlil Havel v odpovědi pro Českou justici. K personální restrukturalizaci podle něj HAVEL & PARTNERS přistupuje na vrcholu. Havel to považuje za svou unikátní a ve firmě známou zásadu. Firma tak podle něj předejde propadům a může cyklicky růst.

Blahobyt nás dostihl

„Při našem prudkém růstu tržeb i zisku hrozí samozřejmě přílišný „blahobyt“, tj. ztráta potřebné podnikavosti, inovativnosti a zlepšování se,“ uvedl Havel v reakci pro Českou justici.

V emailu dále píše, že je třeba propustit nevýkonné a nadbytečné pracovníky, protože „blahobyt dostihl i nás“. Zmiňuje, že si „tím prošly“ i velké firmy jako Google, Meta či Amazon. „Se změnami tyto společnosti přicházejí v době, kdy je můžou financovat a zaměřit se na inovaci procesů. Podobně smýšlíme i my. U nás navíc jde i o cíl zvýšit motivaci a odměny těch nejlepších kolegů v týmu. Třetinu až polovinu úspor vždy investujeme do zvýšení odměn či doplnění týmu o pár špičkových lidí z trhu, tam kde nemáme interní talenty, které jinak upřednostňujeme,“ vysvětluje Jaroslav Havel.

Příčiny podobných manažerských kroků jsou podle Havla nejen ekonomické, ale týmy těchto světových firem zeštíhlují i v důsledku nových technologií, kdy stále více převážně juniorní práce přebírají AI technologie. „I my se zaměříme v důsledku rozvoje AI na nahrazení málo efektivního zaměstnance AI a chceme naopak maximálně podpořit v dalším růstu a rozvoji talentované a motivované kolegyně a kolegy,“ dodává Havel. 

HAVEL & PARTNERS s kancelářemi v Praze, Bratislavě, Frankfurtu, Brně, Plzni, Olomouci a Ostravě je s týmem 350 právníků, daňových poradců a patentových zástupců, cca 200 advokátů a celkem 500 spolupracovníků největší právnickou firmou ve střední Evropě.

Eva Paseková