Advokátní kancelář HSP & Partners Foto: Archiv HSP & Partners

HSP & Partners vyniká specializovaným týmem pro problematiku správního práva

HSP & Partners advokátní kancelář s.r.o. na domácím trhu působí již více než 30 let a patří tak mezi nejstarší, ryze české advokátní kanceláře. Zásluhou členství v Asociaci mezinárodních advokátních kanceláří LIBRALEX má HSP & Partners dosah i do dalších zemí, a to jak evropských, tak i mimoevropských. „Zejména díky kvalitě poskytovaných právních služeb, komplexnosti nabídky a dosaženým úspěchům ve významných sporech se nám daří nejen rozvíjet dlouhodobá partnerství se stávajícími klienty, ale i navazovat novou spolupráci a prohlubovat oblasti našeho působení,“ říká partnerka kanceláře Lenka Příkazská. Česká justice HSP & Partners představuje v rámci nové rubriky „Profily advokátních kanceláří“.

Letos došlo k největší změně od vznik kanceláře, kdy tým původních společníků byl rozšířen o další společníky, kdy se novými partnery vedle stávajících – JUDr. Květoslava Hlíny, Mgr. Štěpána Schenka a JUDr. Lenky Příkazské stali Mgr. Martina Švestková, Mgr. Tomáš Kadlec, Mgr. Jan Mučka a Mgr. Milan Jelínek.

Stabilní pracovní tým HSP & Partners dále doplňuje 14 advokátů a advokátních koncipientů a téměř 20 dalších spolupracovníků, kteří se formou operativních pracovních skupin specializují na jednotlivé obory práva. S růstem počtu pracovníků se pojí i rozšíření kanceláře do více působišť. K sídlu v Praze a pobočkám v Přerově, Ostravě a Čadci se v loňském roce přidala nová pobočka, sídlící v reprezentativních prostorách historického Salmova paláce na Horním náměstí  v Olomouci.

Advokáti HSP & Partners Foto: Archiv HSP & Partners

HSP & Partners má velmi silnou pozici vedle standardních právních odvětvích také v oblasti developingu a nemovitostí, v oblasti průmyslového vlastnictví a jako jedna z mála advokátních kanceláří má také specializovaný tým pro problematiku správního práva se zvláštním zaměřením na stavební právo a právo životního prostředí a na oblast hospodářské soutěže a veřejných zakázek. Právě v oblasti veřejných zakázek dosahuje pravidelných úspěchů v prestižní soutěži Právnická firma roku.

Právní služby poskytuje HSP & Partners ve všech právních odvětvích, specializuje se však zejména na oblasti:

  • Právo v investiční výstavbě
  • Hospodářská soutěž a veřejné zakázky
  • Právo duševního vlastnictví
  • Korporátní (obchodní) právo
  • Právo ICT (e-commerce, IT právo a technologie)
  • Správní právo, včetně práva životního prostředí
  • Compliance (trestní, soutěžní, GDPR)
  • Pracovní právo

Jaké jsou známé případy, které HSP & Partners zastupovala? „Věnujeme se případům z široké škály oblastí práva, nicméně z poslední doby bychom „vypíchli“ mandát ve sporu týkajícího převodu části projektu Eden Arény, v němž bylo nezbytné precizně analyzovat dopad nového občanského zákoníku na právní vztahy upravené dle staršího předpisu, aby bylo možné správně interpretovat a aplikovat právní režim v rámci daného sporu, dále vyhodnotit otázku priority nájemních smluv a případnost užití korektivů zásad poctivého obchodního styku a dobrých mravů, jejichž aplikace se vždy odvíjí od konkrétních okolností příslušného sporu,“ říká Lenka Příkazská.

HSP & Partners se již po dobu několika let věnuje také kauzám, které se týkají hromadné dopravy v hlavním městě. Tyto spory jsou specifické tím, že počátky smluvní dokumentace a dalších relevantních podkladů lze najít pouze v archivu, neboť mají svůj původ ještě v socialistickém zřízení, kdy bylo na území hlavního města budováno metro. Obecně pak ve sporech, jejichž kořeny sahají do hlubší historie a následný vývoj prochází různými právními úpravami, si advokáti nemohou vystačit jen se znalostí aktuálních právních předpisů, ale je nutná analýza předpisů historických již dlouho nepoužívaných, které se už ani neprobírají na právnických fakultách. Musí mít také detailní přehled o všech změnách právní úpravy, která se v průběhu let mohla promítnout do daného případu. Vedle podrobné znalosti pramenů práva a historického kontextu včetně studia archivních dokumentů je pak nutná příprava vhodné strategie, která zaručí efektivní a pro klienta žádoucí výsledek a náležitá aplikační schopnost.

Silný hráč v oblasti investiční výstavby

Další z oblastí práva, v níž kancelář poskytuje komplexní služby a právní poradenství, je sféra investiční výstavby. Při realizaci developerského projektu Complex City Olomouc tým HSP & Partners realizuje právní podporu ve veškerých souvisejících otázkách – od přípravy developerských smluv, přes průběh stavebního řízení, vyhodnocení problematiky ochrany práv duševního vlastnictví až po případné řešení vzniklých sporů. Základním předpokladem úspěšného developerského počinu je mít správně připravený projekt. „Na této přípravě se od počátku podílíme, účastníme se osobních schůzek klienta s jednotlivými dodavateli, ale také jej zastupujeme při jednáních s úřady a dalšími orgány veřejné správy,“ vysvětluje Lenka Příkazská.

Již od roku 2017 se kancelář pravidelně umisťuje v soutěži Právnická firma roku. Historického úspěchu dosáhla v roce 2022, a to hned ve 4 odborných kategoriích: jako velmi doporučovaná kancelář pro oblast Veřejných zakázek a jako Doporučovaná kancelář v oblastech Právo obchodních společností, Developerské a nemovitostní projekty a Řešení sporů a arbitráží.

Úspěšná byla kancelář i v roce 2023, a to díky ocenění Doporučovaná kancelář v kategoriích Právo obchodních společností a Řešení sporů a arbitráží a Velmi doporučovaná kancelář pro Veřejné zakázky.

Advokátní kancelář byla rovněž v letošním v ročníku 2023/2024 vybrána mezi 100 nejzajímavějších a nejinspirativnějších kanceláří na českém trhu. V projektu Advokátní kanceláře roku, pořádaného Mediální skupinou A 11 a redakcí magazínu Lawyers & Business již potřetí, porota hodnotila odpovědi na sérii položených otázek a rovněž přihlédla ke znalosti advokátního trhu a celkové aktuální situaci. 

„Všech ocenění si velmi vážíme, vnímáme je jako impuls do další práce, potvrzení naší profesní vize a rovněž jako závazek i nadále poskytovat kvalitní právní služby a neustále hledat možnosti novátorských originálních řešení, která nás mnohdy odlišují od práce jiných kanceláří a pro naše klienty jsou nepochybným přínosem,“ dodává Lenka Příkazská. V oblasti advokacie jsou podle ní u kolegů klíčové specifické dovednosti a znalosti, které si osvojí nejen studiem na vysoké škole, ale rovněž praktické zkušenosti, které získají v rámci svého působení na pozici advokátních koncipientů.

Zaškolení v kanceláři zahrnuje nejen seznámení se s firemní kulturou, zásadami a pravidly, ale také se zaměřením na konkrétní pracovní úkoly a procesy. „V naší advokátní kanceláři je zvykem, že zkušenější kolegové podporují své mladší kolegy a motivují je k lepším výsledkům. Zvláštní pozornost věnujeme neustálému vzdělávání a vlastnímu profesnímu růstu, neboť právní prostředí se neustále vyvíjí a je naší povinností a vlastně bytostnou potřebou být neustále v kontaktu s aktuální legislativou i judikaturou. Pravidelná účast na školení pro všechny členy týmu, zejména v rámci jejich specializací, je tak naprostou samozřejmostí. Neopomíjíme také samovzdělávání, vedené krédem naší kanceláře „víc hlav, víc ví“, kdy se na pravidelných společných poradách všech členů týmu informujeme o novinkách v oblasti legislativy i rozhodovací praxe soudů a často diskutujeme aktuální „právní oříšky“, s nimiž se kolegové potýkají. V rámci takových brainstormingů nacházíme často řešení nejen aktuálně diskutované kauzy, ale rozlouskneme mnohdy i jiné zapeklité případy,“ vysvětluje partnerka HSP & Partners.

Důležitou součástí podnětného a kooperativního pracovního prostředí, jsou také CMR aktivity. Kancelář pravidelně pořádá sportovní teambuildingové aktivity. „Po každé takové akci je cítit pozitivní dopad v komunikaci mezi členy celého pracovního týmu i odhodlání kolegů tzv. tahat za jeden provaz,“ dodává Lenka Příkazská.

Prevence vzniku právního problému

Klientela HSP & Partners je různorodá zahrnuje společnosti od malých a středních podniků zaměřené na rozličná odvětví průmyslu a služeb až po korporáty či města. Nejvýznamnější klienty uvádí kancelář v referencích na webu akhsp.cz.

Partnerka HSP & Partners JUDr. Lenka Příkazská Foto: Archiv HSP & Partners

Přidanou hodnotou služeb je individuální přístup a komplexní náhled na řešenou problematiku s vyhodnocováním veškerých potenciálních právních rizik a současně i připravenost účastnit se řešení záležitostí již v samém prvopočátku, se zvláštním důrazem na prevenci vzniku právního problému na straně klienta. Tak je možné maximálně eliminovat riziko soudní pře a tím ušetřit klientům nejen čas, ale i finanční prostředky.

Klienti advokátní kanceláře HSP & Partners si proto už podle Lenky Příkazské zvykli mít “svého právníka” k dispozici kdykoliv je třeba a konzultovat všechny záležitosti operativně.

Právní služby je možné poskytnout v řadě světových jazyků, a to zejména v angličtině, němčině a francouzštině. 

Advokátní kancelář se aktivně zapojuje do veřejného života. V poslední době se zúčastnila například Májové konference Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže 2024 v Brně pořádané v návaznosti na novelizaci zákona o zadávání veřejných zakázek, konference konané Úřadem průmyslového vlastnictví ve spolupráci s EUIPO o možnosti aplikace alternativního řešení sporů v oblasti duševního vlastnictví či urbanistické konference „Olomouc mezi minulostí a budoucností“, pořádané Okresní hospodářskou komorou Olomouc, zabývající se otázkami vztahů developerů, právníků a veřejnosti.

Za zmínku stojí účast Lenky Příkazské na diskusním setkání Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), kde vystoupila jako jeden  z pozvaných řečníků v diskusi o palčivých, ale mnohdy ještě v praxi neřešených, otázkách z oblasti věcných práv a závazkového práva s přesahem především do developmentu a stavebnictví obecně.

Advokáti a advokátní koncipienti se pravidelně věnují publikačním aktivitám, reagujícím na rozličná témata reflektující změny právní úpravy či judikatury zejména, nikoliv však výlučně, na odborném na portálu www.e-pravo.cz. Příkladem může být rozhovor Martiny Švestkové, společníka naší kanceláře na České justici, a to ve vztahu k (ne)naplnění zákonných podmínek provozu zařízení pro osoby propuštěné z výkonu trestu na Svatého Kopečku u Olomouce či rozhovor Lenky Příkazské pro magazín Business Soirée.

HSP & Partners je členem Okresní hospodářské komory Olomouc, která na Olomoucku realizuje řadu aktivit s cílem propojit podnikání malých a středních podniků s výzkumnými projekty a podílí se na realizaci odborných stáží mladých talentů ve firmách za účelem podpory a hledání synergií pro potenciální obchodní spolupráci. V rámci 8. ročníku klíčové společensko-networkingové akce Gentlemen’s club, které se členové naší kanceláře zúčastnili v červnu tohoto roku, byla vybrána částka 327 tisíc, která pomůže financovat projekt Zázraky zrození i aktivity Nadačního fondu pro srdce Hané.

Dále se pak jedná o členství v již výše zmiňované v Asociaci mezinárodních advokátních kanceláří LIBRALEX, která byla založena skupinou nezávislých právníků za účelem promptní reakce na potřeby klientů v závazkových vztazích s mezinárodním prvkem, potažmo při řešení  přeshraničních sporů.

Kancelář je také členem asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, která je neziskovou organizací sdružující přední osobnosti a lídry českého nemovitostního trhu napříč obory s cílem zvýšení kvality, stability a transparentnosti českého trhu nemovitostí.

Aktivní je HSP & Partners i na poli pro bono aktivit. „Dlouhodobě spolupracujeme s pražskou Konzervatoří a střední školou Jana Deyla, příspěvkovou organizací, která se zaměřuje na výuku řady hudebních oborů a ladění klávesových nástrojů a především se specializuje na vzdělávání žáků se zrakovým postižením. Za dobu spolupráce s touto organizací jsme měli několikrát možnost se osobně setkat s nesmírně nadanými umělci, které podporujeme nejen poskytováním pro bono právních služeb či finančních prostředků, ale také svou účastí na významných kulturních akcích a koncertech,“ říká Lenka Příkazská. Dlouholetou stabilní finanční podporu poskytuje kancelář rovněž nadaci Dobrý Anděl, která se snaží alespoň trochu ulehčit nezáviděníhodnou životní situaci rodinám s dětmi, u jejichž člena propuklo onkologické či jiné závažné onemocnění a zmírnit tak finanční dopad s touto novou realitou spojený.

„Iniciativou, které jsme se v letošním roce pro bono rovněž věnovali, byla podpora aktivity obyvatel na Svatém Kopečku u Olomouce a přilehlých obcích proti provozu spolku, jehož registrace byla posuzována pro důvodné pochyby o splnění zákonných požadavků dle zákona o sociálních službách,“ dodává. Letos kancelář odstartovala také spolupráci s projektem HAOLK – Házenkářskou Akademií Olomouckého kraje, která je od roku 2020 společnou inciativou klubů Handball club Olomouc 1966, Házená Velká Bystřice a TJ Sokol Centrum Haná za účelem zastřešení především dorosteneckých kategorií v 1. lize.

Kontakty:

Název společnosti:      HSP & Partners advokátní kancelář s.r.o.

Sídlo:                          Vodičkova 710/31, Nové Město, 110 00 Praha 1

IČ:                              29453101

DIČ:                           CZ29453101

společnost je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 395680

Web:                           https://www.akhsp.cz/

Telefon:                      +420 734 363 336

E-mail:                        [email protected]

LinkedIn

(epa)