Karlovarský radní pro dopravu Petr Bursík Foto: ODS

Bursík obviněný kvůli chomutovským zakázkám pozastaví členství v ODS

Karlovarský radní pro dopravu Petr Bursík (ODS), kterého policie obvinila v souvislosti s chomutovskou korupční kauzou, pozastaví své členství v Občanské demokratické straně. Uvedl to předseda oblastního sdružení ODS Jan Bureš. Bureš, který je zároveň krajským zastupitelem Karlovarského kraje. Dodal, že Bursík také rezignuje na vedení dopravní komise rady kraje.

Bursík může podle Bureše své členství ve straně pozastavit sám, a bude-li očištěn, požádá o zrušení pozastavení. Policie ho obvinila z trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což mu hrozí až osmileté vězení. Česká justice o detailech jeho obvinění již informovala. Podle policie se znal velmi dobře s hlavním protagonistou kauzy Ladislavem Šmucrem, protože ve společnosti Rocknet dříve působil jako manažer.

V případu možného ovlivňování zadávání veřejných zakázek kriminalisté dosud obvinili 14 lidí a pět společností. Jedním z obviněných je chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO). Z firem je to kromě společnosti Rocknet a SWIETELSKY stavební také o Reo Group, Union Aerospace Corporation a CTB.

Bursík ráno dorazil na magistrát na jednání s primátorkou Andreou Pfeffer Ferklovou (ANO) ohledně avizované rezignace.

„V gesci radního Petra Bursíka byly tři odbory, odbor technický, který udržuje městskou infrastrukturu a uklízí veřejná prostranství a komunikace, pak odbor životního prostředí a odbor dopravy, ve kterých je ale většina činností v přenesené působnosti. Z příspěvkových organizací byly v jeho působnosti Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary, Správa přírodních léčivých zdrojů a kolonád a Kancelář architektury města Karlovy Vary. Byl určeným zastupitelem pro územní plán a měl v gesci i energetiku města. Upozorňuji, že tyto gesce měl ve své působnosti teprve od ledna letošního roku, protože velkou část z nich do té doby vykonával jeho předchůdce neboli tehdejší první náměstek primátorky Tomáš Trtek (ANO), který v lednu rezignoval,“ řekl novinářům mluvčí města Jan Kopál.

„Ke své rezignaci uvádím, že je kauza dávána do výkonu mé gesce, která mi byla politicky svěřena, a své rozhodnutí považuji za adekvátní,“ uvedl v prohlášení Bursík. Doplnil, že nikdy neskrýval, že než se stal radním, pracoval pro firmu Rocknet. Podle něj se policejní vyšetřování týká zakázky z roku 2023 na sanaci skalních masivů.

„Považuji za důležité zdůraznit, že v Karlovarském kraji není žádná specializovaná firma na sanaci skalních masivů. Předmětem šetřené zakázky z roku 2023 je právě tato specifická činnost,“ uvedl radní. Zdůraznil, že odpovědnost za technický odbor magistrátu převzal až od letošního ledna.

„Zakázka byla zadána v souladu s platnými pravidly města, a já se cítím v této věci nevinný,“ prohlásil také. „K událostem v Chomutově, jak je popisují média, nemám žádné informace a nebyl jsem jejich součástí,“ uzavřel.

Předseda oblastního sdružení ODS Jan Bureš, který je i zastupitelem Karlovarského kraje pro dopravu, také uvedl, že Bursík rezignuje i na funkci předsedy dopravní komise rady kraje. Mluvčí ODS Jakub Skyva ČTK řekl, že ve stávající situaci bylo Bursíkovo pozastavení členství v ODS jediný možný krok. „Podezření jsou natolik závažná, že pokud by tak neučinil sám, celou věci by vyřešily stranické orgány,“ uvedl. V souvislosti s možnými dary obviněného straně doplnil, že veškeré dary ODS byly přijaty v souladu s interními procesy, nicméně příslušné stranické orgány nyní věc prošetřují.

Chomutovští radní by se dnes měli vyjádřit k budoucnosti Hrabáče na chomutovské radnici. Opozice požaduje svolání mimořádného zastupitelstva a odvolání primátora. Kromě Hrabáče jsou obviněni také ředitelka Zooparku Chomutov Věra Fryčová nebo ředitel chomutovských strážníků Tomáš Douda. Podezřelí nebo firmy podle žalobce v úmyslu zvýhodnit konkrétní stavební společnosti vytvořili systém, v němž si poskytovali majetkové a jiné výhody. Stíháni jsou kvůli přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, krácení daně a poplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a kvůli podplácení. Nejpřísnější trest, až 12 let vězení, hrozí za přijetí úplatku. Z něj je obviněn i chomutovský primátor.

Policie pokračuje podle Doušové ve vyšetřování, vyslýchá svědky, obviněné a bude hodnotit výsledky domovních prohlídek.

(epa, čtk)