Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Blažek podepsal zvýšení advokátního tarifu. Jde o maximální kompromis, říká šéf ČAK Němec

Advokátní tarif se po mnoha letech zvýší. Novou vyhlášku dnes podepsal ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Resort to oznámil na svém webu. Během vyjednávání o podobě advokátního tarifu byly vypořádány desítky zásadních připomínek uplatněných celkem ve dvou připomínkových řízeních při mnoha jednáních především se zástupci soudů, jejichž námitky tvořily největší penzum ze všech. „Byť vedení České advokátní komory usilovalo o radikálnější úpravy, tuto novelu vítá jako maximální kompromis, kterého bylo za dané ekonomické situace České republiky možné dosáhnout,“ reagoval předseda České advokátní komory Robert Němec.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že novela přinese spravedlivější odměny pro advokáty a zlepší přístup k právní pomoci, zejména pro oběti, které potřebují právní zastoupení. „Tento krok je nezbytný a správný, mnohé položky advokátního tarifu nebyly aktualizovány více než deset let, což vedlo k disproporci mezi odměnami advokátů a provozními náklady. Právo na právní zastoupení je ústavním právem. Pokud by nedošlo k úpravě advokátního tarifu byl by výkon tohoto práva v praxi ohrožen.“ vysvětluje Pavel Blažek.

ČAK: Odměna není výdělek advokáta

S navýšením advokátního tarifu nesouhlasilo například Ministerstvo financí, připomínky mělo i Ministerstvo pro místní rozvoj či Ministerstvo vnitra. Nejvyšší soud sice vyslovil souhlas s tím, že je nutné tarif navýšit tak, aby odměny advokátů odpovídaly ekonomické realitě, avšak zároveň upozornil na některé údajné disproporce. Nakonec ČAK po několika letech jednání dosáhla kompromisu a i přes napjatý rozpočet k navýšení dojde. Byť si advokáti představovali jiné zvýšení. „Novela je prostě v tuto chvíli kriticky limitována rozpočtovými možnostmi Ministerstva spravedlnosti, respektive celkovým státním rozpočtem a snahou vlády o snižování rozpočtových schodků,“ komentuje podpis novely advokátního tarifu předseda ČAK. Po publikaci ve Sbírce zákonů bude novela advokátního tarifu účinná od 1. 1. 2025.

Česká advokátní komora dnes v reakci na podepsání vyhlášky v tiskové zprávě uvedla, že odměna není čistým výdělkem advokáta. „Advokát z ní musí pokrýt všechny náklady, které vynaloží na poskytnutí právní služby – například na personál advokátní kanceláře, nájemné, platby za právní informační systémy a podobně, odvést z ní daně, pojistné a tak dále,“ napsala Komora.

Advokátní tarif byl naposledy výrazně novelizován v roce 2006 a jeho sazby již neodrážely náklady, které advokáti musí při zastupování klientů vynakládat. Bez jejich alespoň částečného narovnání podle Němce hrozil nedostatek advokátů poskytujících právní služby na základě ustanovení soudy například k obhajobám v trestním řízení nebo k zastupování zvlášť zranitelných obětí trestných činů. Někteří advokáti podle něj již poskytování takových služeb omezili či zastavili a hrozilo, že se právo na spravedlivý proces začne vzdalovat zejména sociálně slabším. Uvedl to v obsáhlém rozhovoru pro Českou justici.

„Mám radost, že bylo úspěšně završeno několikaleté jednání o valorizaci advokátního tarifu. Děkuji všem zástupcům justice a advokacie, kteří se na těchto jednáních podíleli a kteří svými aktivitami naši snahu podporovali. Jmenovitě musím poděkovat svému ctěnému kolegovi a předchůdci Vladimíru Jirouskovi za velmi efektivní podporu při vyjednávání,“ uvedl dnes předseda České advokátní komory Robert Němec prostřednictvím České justice.

Náhrady nemajetkové újmy? Komora musela ustoupit

„Novela je sice oproti původním představám Komory limitována zejména u těch tarifních hodnot, které se týkají náhrady nemajetkové újmy v penězích, stejně jako v případě daňových věcí, ale i tak je rozhodně úspěchem vyjednávacího týmu České advokátní komory a situaci v oblasti mimosmluvních odměn výrazně pozitivně ovlivní,“ dodává místopředsedkyně Komory Monika Novotná.

Aktuální vedení české advokátní komory Foto: ČAK

Advokátní tarif je kromě obhajob ex offo důležitý i pro procesně úspěšné strany soudního procesu, protože podle něj soudy stanovují náhradu nákladů soudního řízení, která úspěšným ve sporu náleží. „Vzhledem ke kumulované inflaci a reálnému vývoji české ekonomiky v posledních mnoha letech byla tato, tzv. mimosmluvní, odměna v převážné většině případů výrazně nižší než odměna smluvní. Náhrada nákladů řízení tak nepokrývala částky, které klienti za své zastoupení advokátem důvodně vynakládali. Mnozí z těch, kteří by u soudu mohli svá práva úspěšně obhájit, si tak soudní při rozmysleli a na soud se ani neobraceli,“ uvedla po schválení vyhlášky mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Odměna advokáta je podle ní často mylně vnímána jako advokátův čistý výdělek. Tak tomu ve skutečnosti není, neboť advokát z ní musí pokrýt všechny náklady, které vynaloží na poskytnutí právní služby, například na kancelář a personál.

Stát si slibuje více peněz v rozpočtu

Advokátní tarif stanoví výpočet odměny pro advokáta, kterého si klient neplatí na základě vzájemně uzavřené smlouvy. Nový tarif podle ministerstva zohledňuje nejen současnou ekonomickou situaci, ale také obtížnost obhajoby a zastupování poškozeného v trestním řízení, složitost zastupování v přestupkovém řízení a náročnost právního zastupování ve správním řízení včetně řízení daňového.

Advokátům ustanoveným soudem stát ročně vyplatí 580 milionů korun. Podle návrhu nového tarifu se částka zvýší na 1,044 miliardy korun. Podle ministerstva však budou advokáti odvádět státu vyšší daně a pojistné a vzroste počet advokátních koncipientů a jiných zaměstnanců advokáta, a tím i odvody státu za ně.

Eva Paseková