Josef Baxa po hlasování v Senátu. Foto: Eva Paseková

Baxa chce, aby Ústavní soud rozhodoval o zákonech nejpozději do roka

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Josef Baxa chce, aby soud vyřizoval návrhy na rušení zákonů nejpozději do roka od podání návrhu. Takzvané senátní věci, tedy hlavně individuální stížnosti, by pak měly jednotlivé senáty přivést k rozhodnutí v řádu měsíců, řekl dnes Baxa v rozhovoru s ČTK. Ve čtvrtek uplyne rok od Baxova nástupu do předsednického křesla. K jeho dlouhodobým cílům patří kromě rychlosti rozhodování také otevřenost soudu a srozumitelnost jeho nálezů.

O návrzích na rušení zákonů a vyhlášek, případně jejich částí, nerozhodují tříčlenné senáty, ale plénum, tedy sbor všech 15 soudců a soudkyň. Jde o nejsledovanější agendu s největšími dopady. Momentálně u soudu čeká na rozhodnutí 16 plenárních věcí, před rokem jich bylo 25. Snižovat počet nevyřízených návrhů se daří i díky tomu, že plénum zasedá prakticky každý týden.

V prvním roce Baxova předsednictví soud vynesl několik sledovaných nálezů. Týkaly se například soudcovských platů, zákonných podmínek pro úřední změnu pohlaví a zkrácené valorizace penzí, kterou plénum projednávalo veřejně a nakonec ji ponechalo v platnosti. Soud poté čelil vlně negativních reakcí, ale také anonymních výhrůžek.

Nenechat se vyprovokovat ani otrávit

„My se nesmíme nechat ani vyprovokovat, ani otrávit, byť by všichni ostatní se vůči nám chovali jakkoliv. Musíme pořád dělat svoji práci, prokazovat každým rozhodnutím, že jsme nezávislí a nestranní, že víme, co je naše role,“ řekl Baxa. Úkolem soudu je podle něj odfiltrovat politickou rétoriku a soustředit se na ústavní rovinu každé věci.

Pokud jde o způsob projednání a vyhlášení důchodového nálezu, Baxa by zpětně nic neměnil. „Myslím, že jsme udělali, co bylo v té době možné, aby veřejnost mohla sledovat jednání, věděla, jaké jsou hlavní argumenty, jak soud uvažoval. Bohužel je to téma, které je výsostně politické, týká se milionů lidí, byla tam vzbuzena velká očekávání těmi navrhovateli. Když očekávání nebyla naplněna, tak kritika a rétorika byla velmi ostrá, a to se pak samozřejmě v nějakých ozvěnách projevilo v reakcích běžných lidí,“ popsal Baxa.

Soud je pod Baxovým vedením aktivnější na sociálních sítích a rozšiřuje informace pro média i veřejnost na svém webu. Zásadní je však srozumitelnost samotných nálezů. „Diskutujeme o tom, jak dosáhnout třeba toho, aby rozhodnutí byla stručnější, jazykově srozumitelnější,“ uvedl Baxa. Usiluje také o to, aby soud v množství podnětů dokázal identifikovat ty nejdůležitější, a právě jim pak věnovat soustředěnou pozornost.

Sestava ústavních soudců se během loňského a letošního roku významně proměnila, nových tváří je nyní deset z 15. Baxa se během prvního roku ve funkci snažil o plynulý přechod mezi jednotlivými „generacemi“ soudců, zachování kontinuity a zdrženlivosti. Soudci musí odolat pokušení „obrátit vše naruby“. Soud podle svého předsedy za posledních 30 let prošel řadou zatěžkávacích zkoušek a obstál v nich, což se odráží také v respektu, který má v zahraničí.

(čtk)