Plénum Ústavního soudu Foto: Ústavní soud

Vláda vstoupí do řízení Ústavního soudu o platech soudců

Vláda vstoupí do řízení u Ústavního soudu, ve kterém Obvodní soud pro Prahu 10 navrhuje zrušení části zákona o platu soudců. Kritizuje část zákona, která jako podmínku zvyšování platového koeficientu stanovuje minimální dobu vykonávání funkce tři roky, aniž se do ní započítává mateřská či rodičovská dovolená. Vláda bude v řízení usilovat o to, aby soud návrh zamítl.

Kabinet naopak nevstoupí do řízení, ve kterém Nejvyšší správní soud (NSS) navrhuje zrušení části zákona o auditorech. Obě rozhodnutí vyplývají z výsledků dnešního jednání vlády.

Obvodní soud pro Prahu 10 u ÚS navrhuje zrušení části zákona o platu představitelů státní moci a některých ostatních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu. Kritizuje část ustanovení zabývající se způsobem určení platového koeficientu pro soudce. Platový koeficient se podle něj soudcům zvyšuje za podmínky, kdy nejméně po dobu tří let vykonávali funkci, do doby se nezapočítává mateřská a rodičovská dovolená. Obvodní soud argumentuje tím, že je ustanovení diskriminační, neboť výjimka dopadá pouze na rodiče, a převážně pak na ženy – soudkyně.

Kabinet dnes schválil, že do řízení ÚS vstoupí v pozici vedlejšího účastníka a bude usilovat o zamítnutí návrhu. Vyjádření vlády vypracuje ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) společně s ministrem práce a sociálních vědí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). U ÚS by měl kabinet zastupovat Jurečka.

Vláda dnes také rozhodla, že nevstoupí do řízení, ve kterém NSS navrhuje zrušení části zákona o auditorech, která stanovuje pozastavení auditorské činnosti, pokud bylo proti auditorské společnosti zahájeno trestní stíhání pro trestný čin spáchaný úmyslně. „Navrhovatel má za to, že intenzita, kterou toto preventivní opatření dopadá na dotčené subjekty, je natolik vysoká, že vyžaduje určitou správní úvahu a pečlivé posouzení všech souvisejících okolností, nikoli paušální řešení zakotvené napadeným ustanovením,“ stojí v předkládací zprávě, kterou má ČTK k dispozici. Šalomoun se k argumentaci NSS přiklání a pokládá ji za přiléhavou, vládě proto navrhl, aby do řízení nevstoupila.

(čtk)