Počet insolvencí s novelou zřejmě stoupne Foto: Pixabay

Více exekucí se již nevyplatí. S novelou insolvenčního zákona se očekává nárůst oddlužení

Stoupá počet podaných insolvenčních návrhů a po schválení novely insolvenčního zákona se čeká další skok nahoru. V meziročním srovnání se počet podaných insolvenčních návrhů za druhé čtvrtletí zvýšil o 5 %.  Znatelný je i jejich nárůst za posledních šest měsíců, který činí 6,5 %. 

Poslaneckou sněmovnou a Senátem prošla dlouho očekávaná novela insolvenčního zákona. Vedle zkrácení doby oddlužení na 3 roky přináší s sebou i to, že u vícečetných exekucí dojde ke srovnání insolvenčních a exekučních srážek. V návaznosti na to lze očekávat, že počet insolvenčních návrhů poskočí nahoru. Svědčí o tom nejen porovnání kvartálních výsledků, ze kterých vyplývá, že během 2. čtvrtletí letošního roku bylo oproti stejnému období v roce 2023 podáno o 5 % více insolvenčních návrhů, ale také fakt, že dlužníci už kromě nabytí účinnosti novely nemají na co čekat.

Ředitel společnosti Insolvence 2008 Tomáš Valášek Foto: Insolvence 2008

„Člověku s více než 4 exekucemi se již nadále nevyplatí setrvat v exekučním řízení, ale budou motivováni k řešení situace. Díky novele insolvenčního zákona, která s velkou pravděpodobností nabyde účinnosti od 1. září letošního roku, se jejich finanční problémy vyřeší po 3 letech. Ve střednědobém horizontu tak očekávám nárůst počtu insolvenčních řízení. S více než 4 exekucemi se potýká až 329 000 lidí,“ říká Tomáš Valášek, výkonný ředitel společnosti Insolvence 2008, která vyvíjí a dodává IT řešení pro insolvenční správce a zabývá se i jejich odborným vzděláváním.

Na pokračujícím růstu počtu insolvenčních návrhů má nyní podíl především zhoršující se ekonomická situace, která s sebou nese i pozvolný růst nezaměstnanosti včetně úbytku volných pracovních míst, kterých je méně než zájemců o práci. K tomu se zvyšují počty úvěrů po splatnosti. „O to více, jak potvrzují data, je překvapující, v jaké dobré kondici se prozatím drží firmy,“ doplňuje Valášek. 

Zatímco novela insolvenčního zákona dostala zelenou, stále není dořešena otázka odměn insolvenčních správců, kteří jsou u oddlužení placení z každé měsíční splátky. Jejich odměna se neměnila od zavedení insolvenčního zákona v roce 2008. „Ve zkrácením oddlužení přijdou insolvenční správci až o 40% odměny, navíc namísto navyšování odměn je na stole návrh, který by měl správcům odejmout odměnu za přezkoumanou přihlášku pohledávky,“ upozorňuje Valášek.  Insolvenčním správcům rostou nejen náklady, ale také povinnosti a administrativní zátěž. „Kumulovaná inflace od zavedení institutu přesáhla 57 %,“ vypočítává Valášek. A jsou to právě oddlužení, které dnes správce živí, neboť na přidělení konkurzu obvykle správce čeká několik let. To má za následek to, že mezi velkou částí insolvenčních správců se čím dál častěji mluví o ukončení jejich činnosti, protože jejich náklady již přesahují výši jejich odměny plynoucí z měsíčních splátek.

Insolvence 2008