Ústavní soudci Foto: J. Symon - Ústavní soud

ÚS: Soudy chybovaly při prodloužení vazby muže, který vyhrožoval úřednicím

Pražské soudy chybovaly při prodlužování vazby muže, který posílal výhružné zprávy dvěma úřednicím městské části Praha 8, plyne z nálezu Ústavního soudu (ÚS). Rozhodnutí dostatečně neodůvodnily, nezvážily všechny okolnosti. Muž strávil ve vazbě zhruba osm měsíců, poté si vyslechl podmíněný trest a dostal se na svobodu. Nález dnes vyhlásila soudkyně zpravodajka Lucie Dolanská Bányaiová.

ÚS zdůraznil, že pokud lze od počátku důvodně pochybovat o tom, zda trestní stíhání může skončit nepodmíněným trestem odnětí svobody, musí justice o to pečlivěji vysvětlit, proč je zapotřebí vazba a jaký účel plní.

„Pokud trestní stíhání obviněného k nepodmíněnému trestu zcela zřejmě nevede a současně není naplněn žádný z kvalifikovaných důvodů vazby, musí být obviněný z vazby neprodleně propuštěn, jinak dochází k porušení jeho práva na osobní svobodu,“ stojí v nálezu.

Nález ohledně přiměřenosti vazby ve vztahu k hrozícímu trestu je zde

Muž se dopustil vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. V letech 2022 a 2023 několikrát denně psal dvěma úřednicím městské části, zmiňoval známé případy vražd, ztotožňoval se třeba s Olgou Hepnarovou nebo Michelle Sudků. Hepnarová v roce 1973 v Praze úmyslně najela nákladním automobilem na tramvajovou zastávku a usmrtila osm lidí. Michelle Sudků v roce 2016 ubodala v obchodním centru na Smíchově ženu. Dva týdny před vraždou se pokusila uškrtit jinou ženu v kavárně na pražském Újezdě.

Obvodní soud vzal muže do vazby v květnu 2023 kvůli obavě, že bude trestnou činnost opakovat, případně dokoná čin, kterým hrozil. V září pak soud vazbu prodloužil, což v říjnu potvrdil i Městský soud v Praze. V lednu 2024 se uskutečnilo hlavní líčení, kdy obvodní soud uložil mužovi 12 měsíců vězení s podmínečným odkladem na tři roky. Téhož dne se dostal na svobodu.

Obhajoba při tom od počátku poukazovala na to, že uložení nepodmíněného trestu je nepravděpodobné, a to vzhledem k řadě okolností, například mužově dosavadní bezúhonnosti nebo typové závažnosti trestné činnosti. Soudy také měly k dispozici posudek, podle kterého muž na svobodě nebyl nebezpečný.

ÚS dnes zrušil rozhodnutí obvodního soudu i městského soudu o pokračování vazby. Muž by teoreticky mohl žádat o odškodnění.

(čtk, ire)