Věznice ve Světlé nad Sázavou Foto: Vězeňská služba

Spoutání vězeňkyně nebylo podle ředitelky věznice kázeňským přestupkem

Ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou se rozhodla, že nepotrestá v kázeňském řízení tři dozorce, kteří dříve čelili obžalobě z mučení odsouzené. Několikahodinové spoutání ženy se podle ředitelky Moniky Myšičkové buď nestalo, nebo nebylo kázeňským přestupkem. O rozhodnutí dnes informoval server iROZHLAS.cz. Nad dalšími dvěma zaměstnanci věznice verdikt zatím nepadl. O případu ředitelka rozhodovala od února, kdy jí případ předal odvolací soud v Pardubicích, který dozorcům zrušil dříve uložené tresty.

V lednu 2020 dozorci ze Světlé nad Sázavou podle obžaloby připoutali jednu z vězeňkyň k mřížím na okně cely, když předtím podle jejich výpovědi měla konflikt ve školském zařízení věznice a nadávala a vyhrožovala dozorcům. Podle státního zástupce byla připoutána vstoje za obě rozpažené ruce. Později jí sice pouta na krátkou dobu sňali, ale vzápětí ji znovu připoutali. Celkem tak strávila 3,5 hodiny, nemohla si dojít ani na záchod, pomočila se a musela podlahu sama vytřít.

Na případ upozornila v roce 2021 Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Kvůli případu původně čelilo žalobě sedm dozorců, pět mužů a dvě ženy. Podle státního zástupce nebylo poutání v souladu se zákonem, který ho ale za určitých podmínek umožňuje.

V polovině letošního února soud v Pardubicích jednoho z dozorců obžaloby zprostil. Dalším pěti zrušil podmíněné tresty uložené předtím okresní soudem v Havlíčkově Brodě, i když jejich postup vyhodnotil jako nepřiměřený a bez souladu se zákonem. „Nejde o trestný čin, ale žalovaný čin by mohl být posouzen jako kázeňský přestupek,“ uvedl předseda senátu Aleš Holík. Sedmého obžalovaného krajský soud osvobodil již dříve, protože přišel až v závěru celé události.

Ředitelka světelské věznice Monika Myšičková nyní došla v kázeňském řízení k závěru, že se několikahodinové spoutání vězeňkyně buď vůbec nestalo, nebo nebylo kázeňským přestupkem, uvádí iROZHLAS.cz. Mluvčí věznice Lada Příbrská podle serveru pouze odkázala na paragrafové znění služebního zákona, a tak není zcela jasné, k jakým konkrétním závěrům ředitelka došla. Rozhodla navíc zatím pouze u tří dozorců z pěti.

(čtk)