Zařízení pro bývalé vězně na Svatém Kopečku Foto: Druhá míle

Spolek pozastaví na Svatém Kopečku provoz nového centra pro propuštěné vězně

Spolek Druhá Míle pozastaví provoz nového zařízení pro propuštěné vězně na Svatém Kopečku v okrajové části Olomouce. Uvedl to předseda spolku Milan Vašek. Rozhodnutí oznámil zhruba dva týdny poté, co olomoucké krajské zastupitelstvo nezařadilo spolek Druhá Míle do schválené krajské sítě sociálních služeb, jejichž fungování podporují veřejné rozpočty. Zpráva o chystaném centru pro propuštěné vězně vzbudila loni na podzim nevoli u místních obyvatel. Petici proti zařízení, které zahájilo provoz v lednu, podepsalo přes 1000 lidí ze Svatého Kopečku i okolních obcí.

„Po důkladném uvážení jsme dospěli k zásadnímu rozhodnutí. Naším Centrem sociálně rehabilitačních služeb Anastasios prošlo sedm mužů, kteří byli propuštěni z výkonu trestu odnětí svobody a chtěli pomoci dosáhnout takové změny, aby trestnou činnost již nepáchali. Přesto, že centrum po odborné stránce funguje kvalitně a prošlo s dobrými výsledky hloubkovou inspekcí ministerstva práce a sociálních věcí, a stejně tak bylo zastaveno správní řízení vedené krajským úřadem, rozhodli jsme se, že službu dočasně pozastavíme,“ uvedl Vašek. Provoz centra spolek postupně utlumí v letních měsících. S klienty situace proberou a pomohou jim zajistit jiné zázemí, aby proces jejich reintegrace mohl i přesto pokračovat, podotkl.

Do zařízení v budově Arcibiskupských lesů na okraji Svatého Kopečka nastoupili první klienti v lednu. Podle předsedy komise městské části Svatý Kopeček Františka Prášila je pozastavení provozu centra dobrou zprávou pro místní obyvatele. Prášil uvedl, že komunikace se spolkem nebyla dobrá. Zástupci Druhé Míle podle něj loni postavili obyvatele před hotovou věc a nezúčastnili se ani veřejného slyšení v místní restauraci. „Zrušeny byly také další dohodnuté schůzky, “ řekl ČTK Prášil, podle kterého značná část obyvatel Svatého Kopečku s projektem nadále nesouhlasí. Na Svatém Kopečku nyní funguje charitní domov pro nesoběstačné bezdomovce a nedaleko od něj dětský diagnostický ústav.

Centrum na Svatém Kopečku mělo za cíl propuštěné vězně při ročním pobytu a sociální rehabilitaci připravit na návrat do života. Rozhodnutí pozastavit jeho provoz Vašek zdůvodnil tím, že projekt nezískal podporu lidí a hlavně politiků, kteří zařízení mohli ze své pozice podpořit. „Kvůli politickým preferencím, osobním vazbám a zástupným důvodům se ale rozhodli mlčet nebo tiše vyčkávat, co se stane. Byli jsme si plně vědomi, že otevření této problematiky nepřinese ani kladný ohlas veřejnosti, natož politické body. Nicméně z našich zkušeností, ale i tvrdých dat víme, že kvalitně zacílená pomoc této skupině je v důsledku pro nás všechny bezpochyby méně nákladná a úspěšnější než pouhá represe, odnětí svobody a následně vysoká recidiva,“ dodal Vašek.

Spolek podle něj čelil kontrolám, anonymním udáním i výpadům na sociálních sítích. „Ačkoli jsme počítali s tím, že nebudeme minimálně rok financováni z veřejných zdrojů, ve sledu neustálých kontrol a výzev úřadů k doložení mnohdy absurdních dokumentů už zkrátka nemáme sílu a ani chuť hledat další finanční zdroje pro zajištění ekonomické stability této služby,“ řekl Vašek. Kraj nezařadil spolek do své sítě kvůli tomu, že tato služba není v souladu se střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb a není zahrnuta v komunitním plánu olomouckého magistrátu. Jak Česká justice informovala, město považuje spolek Druhá Míle za ekonomicky i personálně nedůvěryhodný, spolek prý navíc porušuje základní principy sociální práce i partnerské spolupráce.

(čtk, epa)