Změny v zákonu mají mají zpřísnit kontrolu advokátních úschov. Foto: Pixabay

Pošramocená pověst úschov? Notáři spouští nový systém, advokáti jednají o změnách

Na kauzu zpronevěry advokátních úschov advokátkou Hanou Sukovou a kritice bezpečnosti advokátních úschov promptně zareagovala Notářská komora. Do provozu vstupuje nový systém pro sledování pohybu uschované peněžní částky. „V případě, kdy by notář poslal peníze jinam, než má, dostane komora okamžitě informaci a začne situaci řešit,“ říká prezident Notářské komory Radim Neubauer. Česká advokátní komora současně pracuje na tom, aby byly úschovy bezpečnější a zlepšila se tak jejich pošramocená pověst.

Notářská komora mění v rámci digitalizace a zlepšení svých služeb pravidla pro úschovu peněz. Tu jako nezávislý prostředník poskytuje veřejnosti při nákupu a prodeji, a to většinou v případě nemovitostí. Od srpna bude systém zasílat SMS, e-maily a datové zprávy při pohybech na účtu jak těm, kteří peníze k notáři složili, tak těm, kteří je mají obdržet. Účastníci transakce budou mít i možnost náhledu na účet úschovy.

Notář bude nově zadávat do systému komory i účty účastníků, na které bude peníze vyplácet. A v případě změny zadaného účtu nebo odeslání na jiný účet se o tom kupující i prodávající okamžitě dozví. Pokud by byly prostředky neoprávněně odeslány na jiný účet, bude možné je ve spolupráci s orgány veřejné moci posléze zadržet.

Tři varianty úschov

Úschovy se současně dají dělat u bank, u notářů nebo u advokátů. Pověst těch advokátních ale výrazně poškodila kauza stíhané advokátky Hany Sukové, která údajně podvedla 44 klientů a způsobila jim škodu přes 153 milionů korun. Škoda však může být ještě větší. Podle zjištění Seznam zpráv Suková mezi lety 2014 a 2021 dokázala vybrat v hotovosti 163 milionů. Zpronevěru peněz svých klientů tak měla provádět už roky předtím, než byl podvod odhalen. ČAK v mezičase u Sukové provedla kontroly, na zpronevěru se ale nepřišlo. Podle Komory advokátka předkládala falešné dokumenty.

Stejně jako Notářská komora teď posiluje bezpečnost provádění notářských úschov i Česká advokátní komora. jak u notářů, tak u advokátů totiž platí, že pokud selže lidský faktor a notář či advokát peníze zpronevěří, stát za takové jednání neručí. Nevýhodou notářů je, že je jich na rozdíl od advokátů jen několik stovek a tak nedokáží pokrýt celkovou poptávku po úschovách. „Dlouhodobě a průběžně pracujeme na zajištění větší bezpečnosti a transparentnosti advokátních úschov, zpřísňujeme stavovské předpisy o jejich provádění, přičemž zde je na místě připomenout, že dodržování stavovských předpisů je pro advokáty stejně povinné jako dodržování předpisů zákonných,“ uvedla mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Komora také v souvislosti s novými elektronickými a IT možnostmi zavádí do praxe elektronické nástroje spojené s prováděním advokátních úschov a jejich kontrolou.

Advokáti provedené úschovy zapisují do Elektronické kniha úschov. Ta funguje už od 1.1. 2013 a advokáti do ní musí povinně zapisovat řadu údajů. Advokát smí přijímat finanční prostředky do úschovy jen na zvláštní bankovní účet, který je označen jako advokátní úschova, a platí, že na jednom účtu mohou být jen prostředky pro jednoho klienta, resp. pro jednu úschovní smlouvu. Přijetí finančních prostředků do úschovy musí advokát do EKÚ povinně ohlásit.

Radim Neubauer, prezident Notářské komory. Foto: Notářská komora

V červenci 2023 pak ČAK zavedla do stavovského předpisu další výrazná preventivní opatření. 

O čem musí advokát informovat klienta?

– o možnosti nahlásit do EKÚ jejich e-mailové adresy, na něž pak Komora zasílá oznámení, že advokát jejich úschovu do EKÚ nahlásil a po vypořádání úschovy Komora zasílá i notifikaci o jejím ukončení

 o možnosti sledování pohybu a zůstatku na účtu dle možností poskytovaných k danému účtu příslušnou bankou. Na základě pokynu klienta zajistí advokát u banky zasílání informací danému klientovi o pohybech a zůstatku na účtu

Podle Chaloupkové ČAK zatím neobdržela žádnou stížnost klienta, že by mu advokát uvedené notifikace nenabídl nebo že, ač si je klient vyžádal, žádné notifikace neobdržel. „Ruku v ruce s již přijatými opatřeními Komora intenzívně dál jedná s Ministerstvem spravedlnosti, Ministerstvem financí, Českou národní bankou, České bankovní asociací a dalšími subjekty (např. s týmem senátorky Hany Kordové Marvanové), aby advokátní úschovy a jejich provádění byly upraveny přímo v zákoně o advokacii,“ dodává Chaloupková.

Novelizace zákona o advokacii se nachází v legislativním procesu a Komora přišla s návrhem na prolomení bankovního tajemství, které by umožnilo její kontrolní radě získat při kontrole advokáta od banky výpisy z jeho úschovních účtů. Dosud totiž takovou možnost nemá.

Návrh Válkové a Ožanové

Dalším návrhem na zvýšení bezpečnosti advokátní úschovy je omezení dispozičního oprávnění advokáta, s tím, že by banka umožnila výplatu peněžních prostředků pouze na předem stanovené účty. Kromě toho, že není zřejmé, zda banky budou tento typ úschovních účtů nabízet a za jakých podmínek, tak by nebyl použitelný pro všechny druhy úschov. ČAK proto ve shodě s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem navrhuje zachovat větší flexibilitu, například u advokátních úschov určených pro správu majetku či zajištění a plnění závazků složitele vůči předem neznámému nebo nejistému okruhu třetích osob.  

Pozměňovací návrh na úpravu advokátních úchov v projednávané novele zákona o advokacii předložily v Poslanecké sněmovně i poslankyně Helena Válková a Zuzana Ožanová. Návrh v podstatě přebírá do zákona stávající úpravu práv a povinností advokátů již obsaženou ve stavovském předpisu Komory. jde např. o povinnost advokáta zřídit pro úschovu peněz každého klienta zvláštní samostatný účet, vedení Elektronické knihy úschov a také notifikace banky klientům o pohybech na úschovním účtu.

S návrhem ČAK souhlasí až na drobnosti. „Některé body pozměňovacího návrhu, například nově navržená desetidenní lhůta, o kterou by banka byla povinna odložit provedení příkazu k výplatě peněz z úschovního účtu, nejsou podle názoru Komory prakticky aplikovatelné pro všechny typy úschov. Jejich striktní zavedení by mohlo znemožnit provádění těchto úschov. Komora v tomto případě navrhuje, aby smluvní strany měly možnost se od zákonné úpravy dohodou odchýlit,“ uvedla Iva Chaloupková.

Klienti stíhané advokátky podali na ČAK trestní oznámení. Stavovské sdružení advokátů podezírají z úmyslného nebo nedbalostního praní špinavých peněz, případně z dalších trestných činů v souvislosti s prováděním a kontrolou advokátních úschov.

Policisté aktuálně evidují 44 poškozených klientů Sukové, kteří svěřili advokátce své peníze v souvislosti s nákupem nemovitostí. Suková měla podle poškozených v dané oblasti vynikající pověst a dlouholetou praxi. Podle stanoviska předsednictva ČAK z listopadu loňského roku je kauza osobním lidským a profesním selháním Sukové, nikoliv selháním systému advokátních úschov jako takového.

Eva Paseková