Policie ČR Ilustrační foto: Policie ČR

Policie loni zajistila pro trestní řízení majetek za 6,37 miliardy korun

Policie loni v trestním řízení zajistila majetek za 6,37 miliardy korun, předloni to bylo 5,22 miliardy. Poměr mezi hodnotou zajištěného majetku a škodou, kterou způsobili pachatelé trestné činnosti, je 48,8 procenta. Ve své výroční zprávě to uvedla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), která výši zajištěného majetku označila za nadprůměrný výsledek.

Původně loni policie zajistila majetek v hodnotě 8,83 miliardy korun. Suma 6,37 miliardy je konečná částka po odečtení hodnoty majetku, u kterého bylo následně zajištění zrušeno.

Ze sumy 8,83 miliardy korun zajistila nejvíce – 6,21 miliardy – právě NCOZ. Následovala krajská policejní ředitelství s 2,47 miliardy korun a Národní protidrogová centrála se 143 miliony korun. Ta navíc loni zajistila drogy v hodnotě přinejmenším 1,4 miliardy korun, přičemž tato částka ve statistikách zadrženého majetku nefiguruje.

Centrála připustila, že i zrušení zajištění bylo co do hodnoty majetku – 2,46 miliardy Kč – loni nadprůměrné. „Jedná se především o trestní spisy NCOZ, které souvisí s bezhotovostním převodem rozsáhlých peněžních prostředků ze zahraničí, vůči nimž bylo podáno trestní oznámení ze strany Finančního analytického úřadu. A kdy byly prostředky následně uvolněny po zrušení zajištění,“ vysvětlila.

Podle NCOZ pachatelé využívají stále sofistikovanější způsoby, kterými se svůj majetek snaží před policií skrýt – nejen převod na blízké osoby či na firmy v ČR i zahraničí, ale také vyčlenění majetku do svěřenského fondu, anonymní bezpečnostní schránky či používání virtuální měny a jiných alternativních platebních prostředků.

K zajištění majetku policie využívá poznatky získané při domovních prohlídkách nebo při výsleších. Povaha zajištěného majetku je velmi různorodá. Vedle peněžních prostředků v hotovosti a na bankovních účtech jsou to nemovitosti, motorová vozidla, elektrozařízení, šperky a luxusní hodinky, ale také pohledávky, zaknihované cenné papíry, obrazy a jiné umělecké předměty či investiční alkohol.

(čtk)