Policie se domnívá, že soudce Sovák nerozhodoval nestranně Reprofoto: ČT

O jednom z obžalovaných z kauzy exsoudce Sováka bude soud jednat zvlášť

Soud dnes vyloučil k samostatnému projednání kauzu jednoho z obžalovaných z případu bývalého soudce Zdeňka Sováka viněného spolu s dalšími z ovlivňování soudních rozhodnutí u Vrchního soudu v Praze. Sovákův spoluobžalovaný Milan Bíba se podle zdravotních zpráv není schopen v současné době jednání účastnit. Také bývalý soudce není v dobrém zdravotním stavu, dnes už podruhé u soudu zkolaboval. Vzápětí po přečtení obžaloby musel proto předseda senátu Libor Holý jednání odročit.

Sovák podle žalobců mimo jiné požadoval desítky milionů korun za to, že zajistí mírnější trest stavební společnosti Metrostav. V případě odsouzení mu hrozí pětiletý až dvanáctiletý trest vězení. Někdejší soudce se u soudu novinářům k obžalobě nechtěl vyjádřit, dříve vinu odmítl. Spolu s ním jsou obžalováni další čtyři lidé.

Bíbova advokátka dnes žádala o přerušení řízení a ustanovení znalce, který by posoudil, zda kvůli zdravotnímu stavu jejího klienta jeho trestní stíhání nezastavit. Holý následně jeho věc z projednávání Sovákovy kauzy vyloučil.

Státnímu zástupci se tak podařilo po několika dnech dokončit čtení obžaloby, dále se ale soud nedostal. Bývalého soudce, který dochází pravidelně na dialýzu a ve středu absolvoval i infuzi, odvezla z budovy už podruhé během tohoto hlavního líčení záchranná služba. Senát tak zatím neměl možnost vyslechnout obžalované. Jednání by mělo pokračovat na konci srpna.

Sovákovi spoluobžalovaní Bíba a Robert Plevač podle státního zástupce zprostředkovávali někdejšímu soudci kontakt se společností Metrostav. Jejím zástupcům nabízeli, že za úplatu zajistí, aby Sovák zrušil stavební společnosti tříletý zákaz plnění veřejných zakázek, který mu soud nepravomocně uložil v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Bíbova přítelkyně Charlotte Mulénová muži údajně pomáhala peníze, které už obdržel, legalizovat. Gagiku Tonyanovi pak podle žalobců někdejší soudce zrušil nepravomocný šestiletý trest za vydírání výměnou za obrazy.

Sovák je obžalován zejména z trestných činů přijímání úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Policie ho obvinila na sklonku jeho kariéry, v prosinci 2020. Tehdy mu bylo 70 let, což je věk, kdy soudci odcházejí na odpočinek. Po sdělení obvinění strávil muž tři měsíce ve vazbě.

Sovák je v posledních letech druhým soudcem pražského vrchního soudu, který usedl na lavici obžalovaných. Pražský městský soud podruhé projednává případ jeho kolegy Ivana Elischera, který údajně manipuloval odvolací soudní řízení v drogových kauzách ve prospěch vietnamské komunity.

(čtk)