Od začátku července lze podávat hromadné žaloby Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo zveřejnilo formuláře k hromadným žalobám

Od pondělí 1. července 2024 je možné podávat hromadné žaloby. Řízení budou možná u vymáhání většího množství nároků spotřebitelů a mikropodniků vůči podnikatelům. Poškození se budou muset přihlásit. „Odpovědi na nejčastější otázky, např. k čemu hromadné žaloby slouží a jak je možné se do řízení zapojit, najdou zájemci na novém informačním webu, který ministerstvo připravilo,“ uvedl nyní ministr Pavel Blažek.

Hromadné žaloby se mohou týkat zejména případů, kvůli kterým by se samostatně nevyplatilo lidem a mikropodnikům soudit vzhledem k nákladům řízení.

Zákon č. 179/2024 Sb., o hromadném občanském řízení soudním, byl v červnu spolu s doprovodnou novelou souvisejících předpisů (zák. č. 180/2024 Sb.) uveřejněn ve Sbírce zákonů, a s účinností od 1. července 2024 tak lze k Městskému soudu v Praze podávat první hromadné žaloby.

V této souvislosti Ministerstvo spravedlnosti spustilo nový informační web, na kterém se lidé mohou dozvědět například odpovědi na následující otázky:

  • k čemu hromadné žaloby slouží,
  • v jakých případech jsou přípustné,
  • jaké důsledky jsou spojeny s tím, když se někdo rozhodne přihlásit svůj nárok do hromadného řízení,
  • jak je možné se do hromadného řízení zapojit, včetně jednotlivých formulářů ke stažení.

K hromadné žalobě, aby mohla být podaná, se bude muset podle zákona přihlásit nejméně deset spotřebitelů. Neziskové organizace podávající žaloby bude muset zastupovat advokát. Žalobce bude řízení financovat a má odpovídat za riziko neúspěchu ve sporu. Jeho odměna bude moci dosáhnout až 16 procent z přisouzeného plnění, možná bude i paušální částka 2,5 milionu korun. Pokud by odměna stanovená procentem přesáhla 100 milionů korun a soud by ji pokládal za nepřiměřenou, mohl by ji až o polovinu snížit.

Zákon o hromadném občanském řízení soudním se bude vztahovat na spotřebitelské spory, které vznikly po 24. listopadu 2020, tedy od účinnosti evropské směrnice.

(epa)