Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová podle Solara o jeho práci příliš nestojí Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Funkční období nejvyššího státního zástupce bude nově sedmileté

Funkční období nejvyššího státního zástupce bude sedmileté a bez možnosti opakování, nyní funkční období stanovené nemá. Také jeho odvolání nemá být tak snadné jako nyní. Bude ale výhradně v pravomoci vlády. Počítá s tím novela zákona, která v pondělí vstupuje v účinnost. Podle vlády má tato změna pomoci k zamezení případného politického vlivu nebo tlaku na činnost státního zastupitelství.

Cílem změny zákona je podle vládního zdůvodnění zejména stanovení jasnějších pravidel pro jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců a také zavedení jejich funkčních období. V současné době je funkce vedoucích státních zástupců časově neomezená. Nejvyššího státní zástupce může vláda odvolat i bez udání důvodu.

Vláda původně navrhovala, aby nejvyššího státního zástupce bylo možné odvolat navíc i v kárném řízení. Sněmovna ale tuto možnost z návrhu zákona vyřadila. Na odstranění takzvané dvojkolejnosti v odvolávání se poslanci shodli kvůli možným problémům, které by přinášelo. Konkurenční pravomoc kárného senátu by podle nich nebyla žádoucí. Vládní novela stanoví požadavky na odborné a manažerské schopnosti nejvyššího státního zástupce, pro odvolání vymezuje důvody.

Rovněž ostatní vedoucí státní zástupci mají být do funkce jmenováni podle novely na sedm let. Aby všichni vedoucí funkcionáři státních zastupitelství nenastoupili ve funkčním období jedné vlády, výběrová řízení by se konala postupně v několika letech.

(čtk)