Prostitutky, jejichž svědectví cituje soud, uvedly, že s novým zákonem klesl počet klientů Foto: Pixabay

ESLP: Stát má právo penalizovat nákup sexuálních služeb

Stát má právo penalizovat nákup sexuálních služeb, rozhodl dnes Evropský soud pro lidská práva (ECHR) ve Štrasburku. Potvrdil tak platnost francouzského zákona z roku 2016, který zavedl pokutu 1500 eur (38.000 Kč) pro platící klienty sexuálních pracovníků. Na soud se s kritikou zákona obrátily samy prostitutky, zákon jim podle nich zhoršuje pracovní podmínky a ohrožuje zdraví.

„Problematika spojená s prostitucí vyvolává velmi citlivé morální a etické otázky, které ústí ve velmi odlišné názory,“ uvedl soud ve svém rozhodnutí. Shoda na tom, jaký je nejlepší přístup k prostituci, podle soudu neexistuje ani mezi odbornými institucemi ani mezi členskými státy Rady Evropy, která je zřizovatelem soudu ve Štrasburku. Všeobecná a důsledná penalizace plateb za sexuální služby jako nástroj boje proti obchodování s lidmi je nadále sporná, dodává ECHR.

Na soud se obrátilo 261 mužů a žen různých národností, kteří působí jako legální sexuální pracovníci ve Francii. Kritizují zákon, který přestal postihovat verbování prostitutek, ale začal postihovat klienty. Za opakované placení za sexuální služby hrozí pokuty až 3750 eur (95.200 Kč). V praxi se ale pokuty vyměřují zřídka.

Prostitutky, jejichž svědectví cituje soud, uvedly, že s novým zákonem klesl počet klientů. Ony jsou tak nuceny si méně vybírat a přijímat i klienty, praktiky či ceny, které dříve mohly odmítat. Je také obtížnější prosadit si u klienta používání prezervativu, častější je i násilné chování nebo krádeže, uvedly ženy, které se obrátily na soud.

„Rozhodnutí ECHR potvrzuje abolicionistický postoj Francie. Těla žen nejsou na prodej. Touhu si nelze koupit,“ uvítala rozhodnutí francouzská ministryně pro rovnost žen a mužů Aurore Bergéová. „Oběti prostituce budou vždy chráněny,“ zdůraznila ministryně a dodala, že stát bude nadále stíhat všechny, kteří vybízejí k prostituci nebo z ní profitují.

Výrokem soudu je naopak zklamaná Sarah-Marie Mafessoliová, která má ve francouzské pobočce organizace Médecins du Monde na starosti problematiku sexuálních pracovníků. Soud podle ní sice uznal, že penalizace má negativní vliv na sexuální pracovníky, ale odmítl Francii za její postoj odsoudit.

(čtk)