Soudkyně si na rodičovské dovolené nesmí přivydělávat Ilustrační foto: Pixabay

Další ústavní stížnost na soudcovské platy. Soudkyni vadí nezapočítání mateřské

Ústavní soud (ÚS) se opět zabývá platy soudců. Na ÚS se obrátila předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 10 (OS) s návrhem na zrušení části zákona o platu představitelů státní moci, v níž se řeší započítávání doby mateřské a rodičovské dovolené. Soud totiž shledal toto ustanovení jako diskriminační vůči soudkyním a státním zástupkyním.

Plénum ÚS bude po krátké době opět projednávat otázku platů soudců a státních zástupců. Podnět ke zrušení části zákona č. 236/1995 Sb. o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci totiž podala předsedkyně senátu OS pro Prahu 10 Jana Hustedová.

Ta řeší případ soudkyně z OS pro Prahu 4, která se po státu domáhá doplacení 35 tis. Kč. Žena byla soudkyní jmenována v roce 2020 a když se v roce 2023 vrátila z mateřské dovolené, byl jí stanoven plat jako začínající soudkyni, a to právě s ohledem na § 31 odst. 5 zákona č. 236/1995 Sb.

Konkrétně jde o ustanovení zákona, v němž se v případě soudců nemá pro účely navyšování platu koeficientem započítávat doba rodičovské a mateřské dovolené.

Soudci po svém jmenování mají totiž po třech letech výkonu funkce nárok na zvýšení platového koeficientu, avšak v jejich případě se speciálně v zákoně stanoví, že se do této doby nemá započítávat doba mateřské a rodičovské dovolené. Diskriminace žen Podle žalobkyně i navrhujícího soudu se jedná o jasně diskriminační ustanovení, které primárně dopadá na soudkyně a státní zástupkyně. Vzhledem k tomu, jak je nastaven současný systém výběru soudců a státních zástupců, kryje se začátek kariéry soudkyň a státních zástupkyň s věkem, kdy zakládají rodiny. Ustanovení je o to více problematické, že se týká právě a jen soudců a státních zástupců, respektive soudkyň a státních…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun