Dotyčná směrnice dává podezřelým a obviněným osobám právo na přístup k obhájci ve všech fázích trestního řízení Foto: Pixabay

Česko podle EK nesprávně implementovalo směrnici o právu na přístup k obhájci

Evropská komise se obrátila na Soudní dvůr EU kvůli tomu, že Česká republika podle ní nesprávně implementovala do národního práva směrnici o právu na přístup k obhájci a na komunikaci po zatčení. Tu měly členské státy do svých právních řádů převést do 27. listopadu 2016. Komise to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Praha ale ani po předchozí výzvě nenabídla uspokojivé odpovědi. Komise tak došla k závěru, že české právní předpisy nesplňují požadavky směrnice a unijní exekutiva se proto rozhodla předat věc unijnímu soudu.

Evropská komise se na Prahu v této věci naposledy obrátila 28. září loňského roku. „Po prozkoumání odpovědí Česka komise trvá na tom, že jedno z ustanovení směrnice týkající se možného omezení práva na obhájce nebylo správně převedeno do národního práva,“ uvedla nyní unijní exekutiva.

Dotyčná směrnice dává podezřelým a obviněným osobám právo na přístup k obhájci ve všech fázích trestního řízení, právo informovat třetí stranu, například rodinného příslušníka, o svém zatčení, upravuje práva podezřelých či obviněných zranitelných osob, například dětí, nebo dává úřadům členských států možnost práva podezřelých za jistých podmínek omezit.

Komise se ohledně nesprávné implementace téže směrnice, ale jiné její části, dnes obrátila na unijní soud i v případu Maďarska. Pokud soud rozhodne ve prospěch komise, tedy, že země směrnici do národního práva nepřevedla odpovídajícím způsobem, může EK zahájit další řízení, jehož cílem je vynutit splnění povinnosti. V jehož rámci může navrhnout soudu, aby na provinilou zemi uvalil peněžitou sankci a to buď jako jednorázovou pokutu nebo opakující se penále do doby, než země svá národní pravidla odpovídajícím způsobem změní.

(čtk)