Ukradená identita figurovala i v řetězovém mailu. Advokát byl po smrti. Foto: Pixabay

Česká advokátní komora varuje veřejnost před zloději advokátní identity, počty případů stoupají

Případy zneužití identity advokáta nebo advokátní kanceláře se ztrojnásobily. Podvodníci vydávající se za advokáty hrozí soudy, exekucemi, děsí lidi a žádají peníze. Nástrojem obrany je vyhledavač advokátů provozovaný Komorou, obezřetnost a osobní ověření totožnosti advokáta, uvádí tajemník Komory Petr Čáp.

Představí se jako advokát či advokátka a hrozí soudem nebo rovnou požaduje peníze pod pohrůžkou exekuce či soudních tahanic. Česká advokátní komora (ČAK) varuje před množícími se případy, kdy podvodníci zneužijí identitu advokáta, advokátního koncipienta nebo celé advokátní kanceláře, aby své oběti vystrašili nebo rovnou obrali o peníze.

V roce 2024 zveřejnila Česká advokátní komora na svém webu už sedmnáct takových varování, jenom za poslední týden tři další. Za celý rok 2023 Komora evidovala šest hlášení o tom, že se někdo vydával za advokáta, i když jím nebyl.

Tento týden například podvodník obvolává jménem existující advokátky úředníky z různých obcí v Moravskoslezském kraji. Další jménem známého pražského advokáta požaduje v telefonických rozhovorech či SMS zprávách zaplacení peněz. Jiný nabízí právní pomoc při řešení údajných podvodů s kryptoměnami či řešení zmrazení finančních prostředků ze strany Interpolu, přičemž se vydává za známou advokátní kancelář

Vyhledavačem proti šmejdům

„Šmejdské praktiky se, bohužel, staly běžnou součástí života naší společnosti. Média takřka denně informují o nových a nových způsobech, které si podvodníci vymýšlejí, aby z lidí vytáhli přístup na jejich konta, obrali je o peníze pod různými smyšlenými příběhy,“ uvádí k tomu mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Ochrana podle ní existuje: „Naštěstí, v případě pokusů o podvody, při kterých jsou zneužívány údaje advokátů, existuje velice jednoduchá a naprosto bezpečná ochrana – tj. veřejně přístupný a jediný spolehlivý seznam advokátů v ČR, který Komora ze zákona o advokacii vede,“ dodává Iva Chaloupková.

Vyhledavač advokátů a advokátních koncipientů je umístěn na webu České advokátní komory. „Zde si každý může ověřit, zda ten, kdo se představí jako advokát nebo koncipient jím i ve skutečnosti je. Stačí do vyhledávače napsat jméno. Pokud se ve výsledcích hledání objeví, stačí na toto jméno kliknout a ověřit si údaje, které advokát o sobě zveřejňuje,“ vysvětluje mluvčí.

Obezřetnost a osobní ověření

Také tajemník České advokátní komory radí obezřetnost: „Doporučujeme spojit se na telefonním čísle, které dotyčný advokát do evidence ve vyhledávači poskytuje a ověřit si vše osobním rozhovorem, nebo ho kontaktovat tamtéž uvedeným e-mailem. Být obezřetným se v těchto případech skutečně vyplatí,“ uvádí tajemník České advokátní komory Petr Čáp.

Připomíná, že Česká advokátní komora rovněž na svém webu www.cak.cz pod odkazem AKTUALITY zveřejňuje upozornění na zneužití identity, osobních údajů advokátů či advokátních kanceláří. Advokátky a advokáti jsou povinni každý bezpečnostní incident Komoře hlásit a činí tak i ve svém vlastním zájmu, aby jejich jménem nemohla být páchána trestní činnost.

Mrtvý advokát v řetězovém mailu

Častokrát se advokáti v těchto věcech obracejí na Policii ČR a podávají trestní oznámení. „Modus operandi“ je u každého případu zneužití osobních údajů advokáta jiný.

V květnu letošního roku byly dokonce zneužity údaje již zemřelého advokáta, na které upozornil jeho kolega: „Byl mi doručen tzv. řetězový e-mail, jehož přílohou bylo smyšlené varování s názvem ,Pozor další lumpárna – distanční smlouva´, které bylo podepsáno zemřelým advokátem.“ I takovouto informaci, tedy že advokát už nevykonává svou profesi, je možné získat z Vyhledávače advokátů na webu ČAK. U takového advokáta bude uvedeno, že je ,Vyškrtnut´,“ upozorňuje tajemník ČAK.

Rada na závěr tedy zní: Vždy a za všech okolností se snažte spojit osobně s tím, kdo po vás něco chce. Ověřujte si totožnost pomocí Vyhledávače advokátů a advokátních koncipientů na webu České advokátní komory.

Irena Válová