Laura Codruta Kövesiová z Rumunska Foto: Wikimedia/Michal Backo

Bílé límečky a korupce. Evropský úřad veřejného žalobce otevřel 43 nových kauz z ČR

Evropský úřad veřejného žalobce (EPPO) loni otevřel 43 nových případů, které se týkají České republiky. Bylo to o sedm více než předloni. Odhadovaná škoda způsobená pachateli těchto činů činí 92,6 milionu eur (2,32 miliardy korun). Ve své výročí zprávě to uvedla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Nejčastěji vyšetřovaným typem kauz v Česku jsou podle ní podvody nesouvisející s veřejnými zakázkami.

Hlavním úkolem EPPO je chránit cestou trestního práva vybrané finanční zájmy Evropské unie. Řeší rozsáhlé podvody a korupci spojené s evropskými fondy či významnější přeshraniční podvody s DPH. V Česku působí deset pověřených evropských veřejných žalobců a tři asistující. Za policii s nimi spolupracují právě NCOZ a také krajská policejní ředitelství.

Centrála ve výroční zprávě zmínila, že s EPPO pracuje čím dál tím častěji – ať už při svých vlastních případech, nebo jako součást spolupráce pro zahraniční policejní složky. „Pozitivní na takovéto spolupráci je především její pružnost, kdy celé vyšetřování je koordinováno jedním žalobcem a probíhá rychlejší výměna informací a provádění jednotlivých úkonů v několika zemích,“ popsala centrála přínos úřadu, který začal fungovat v roce 2021.

Podvody nejčastěji řešené v Česku se typicky týkají navyšování plnění prostřednictvím falšovaných podkladů, proplacení neodvedených služeb či dvojího plnění. Kauzy bývají často spojené s programy regionálního rozvoje a rozvoje měst a programy pro zaměstnanost, sociální soudržnost a začleňování a sociální hodnoty.

„Jedná se o typickou organizovanou kriminalitu bílých límečků v kombinaci s korupcí a zneužíváním interních informací. V oblasti zneužívání evropských fondů a přeshraničních podvodů s DPH působí organizované kriminální skupiny včetně těch, které mají zázemí v jiném druhu klasické kriminality,“ napsala centrála. Pachatelé podle ní následně nabízejí i službu spočívající v praní špinavých peněz.

(čtk)