Vězeňská eskorta Foto: Vězeňská služba

Vězeňská služba bude mít letos na platy o 152 milionů víc, celkem 3,95 mld. Kč

Vězeňská služba bude mít letos na platy o 152,1 milionu korun víc, než stanovila vláda na konci loňského roku. Navýšení celkové částky na 3,95 miliardy korun, jak navrhlo ministerstvo spravedlnosti, dnes kabinet schválil. Na tiskové konferenci to řekl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Za období od letošního ledna do května má Vězeňská služba podle ministerstva o 80 příslušníků méně než loni. Neobsazená místa se ale nedaří naplňovat, roste tedy tlak na přesčasové služby. Nově přijatí příslušníci jsou navíc zhruba čtyři měsíce v nástupním kurzu, vlastní službu na věznici tedy nevykonávají. Podle resortu to v důsledku znamená nedostatečný rozpočet, z něhož nelze uhradit všechny výdaje a posílit motivační složky platů.

Podle systemizace, kterou na konci loňského roku schválila vláda, má letos Vězeňská služba k dispozici 7364 tabulkových míst pro své příslušníky, což je o 198 méně, než měla na počátku roku 2023. Snížení počtu míst souviselo se snížením rozpočtu sboru o dvě procenta. Počet služebních míst pro letošní rok se nyní nemění.

Například ve věznici ve Valdicích na Jičínsku v posledních dvou měsících podalo výpověď přes 60 zaměstnanců, mj. zhruba třetina dozorců. Podle mluvčí Vězeňské služby Markéty Prunerové není provoz věznice kvůli tomu v ohrožení. Věznice Valdice bývá označována za nejtěžší žalář v Česku.

Vězeňská služba delší dobu hlásí nedostatek financí na zajištění chodu věznic. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) při interpelacích ve Sněmovně před dvěma týdny uvedl, že bezpečnostní sbor by měl dostat dalších 300 milionů korun z Všeobecné pokladní správy.

(čtk)