Plénum Ústavního soudu Foto: Ústavní soud

Ústavní soud chce lepší platy pro asistenty. Poslanci to odmítli

Sněmovní rozpočtový výbor dnes neschválil návrh základních ukazatelů rozpočtu Ústavního soudu (ÚS) na příští rok. Pro schválení návrhu chyběly hlasy, protože se 12 poslanců zdrželo, pro hlasovalo jen pět členů výboru. Návrh rozpočtu tak stanoví soudu ministerstvo. Mezi Ústavním soudem a ministerstvem panuje nesoulad ohledně dodatečných peněz na platy asistentů soudu, které chce soud přesunout do vyšší platové třídy. „Když to řeknu lehkou metaforou: v podstatě rozpočtově už loď Ústavního soudu dře kýlem o dno,“ uvedl sekretář ÚS Vlastimil Göttinger.

„Tím, že jsme neschválili tuto kapitolu, tak budou platit čísla ministerstva financí,“ řekl po hlasování předseda výboru Josef Bernard (STAN). Soud navrhl výdaje v objemu 230,7 milionu korun. To je proti návrhu ministerstva o 3,7 milionu víc. Výbor proto na své předchozí schůzi projednávání návrhu přerušil a dal oběma stranám čas na dohodu. Z vyjádření obou stran ale vyplynulo, že snaha nebyla úspěšná.

Ředitelka odboru rozpočtová politika společensky významných odvětví ministerstva financí Helena Doktorová poslancům řekla, že podle názoru zaměstnanců sekce není třeba přesunout asistenty soudců do 15. platové třídy. Zaměstnanci sekce, kteří mají na starosti platovou politiku, se podle ní domnívají, že i jiné resorty mají vysoce kvalifikované zaměstnance a nemají je ve stejné platové třídě. Dodala, že se údajně plánuje plošné navyšování platů ve veřejném sektoru.

V minulých letech jsme šetřili

Generální sekretář ÚS Vlastimil Göttinger zdůrazňoval, že soud v předchozích letech respektovali potřeby státu a v předchozích třech letech krátil provozní i kapitálové výdaje. „V předchozích letech se nám provozní rozpočet snížil o 10,5 milionu, což je v podstatě 20 procent při vzrůstajících cenách energií i dalších služeb,“ řekl.

„To zvýšení platů asistentů je víc než potřebné,“ uvedl zpravodaj k návrhu Jan Kuchař (STAN). Navýšení peněz na asistenty doporučoval. Předseda výboru Bernard uvedl, že jde o vysoce kvalifikované profese, které vyžadují znalost práva i cizích jazyků a musí vypracovávat rešerše z právních systémů EU.

Ústavní soud patří mezi parlamentní kapitoly, kterým návrh základních ukazatelů rozpočtu stanoví sněmovní rozpočtový výbor. Obdobný proces se týká například prezidentské kanceláře nebo Parlamentu. Další projednávání návrhu rozpočtu Ústavního soudu pak přijde na řadu, až vláda na podzim předloží celý státní rozpočet poslancům.

(čtk)