Věznice Ilustrační foto: Vězeňská služba

Soud zahájil exekuci s Vězeňskou službou kvůli informacím, které žádal spolek

Soud v polovině května zahájil exekuční řízení s Vězeňskou službou. Návrh k soudu podal Spolek Šalamoun, který žádal Vězeňskou službu o poskytnutí informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

„Vězeňská služba ČR čtyřikrát zcela nezákonně odmítla informace poskytnout. Čtyřikrát bylo její rozhodnutí zrušeno, a i tak odmítla pravomocné a vykonatelné rozhodnutí respektovat. Nezbyl tedy jiný právní prostředek než nařízení exekuce,“ napsal médiím spolek. „Jaká je asi motivace odsouzených „žít řádný způsob života“, když ze zákona garant tohoto procesu sám skončí v exekuci, protože nerespektuje pravomocné a vykonatelné rozhodnutí?,“ dodává zástupce spolku Václav Peričevič.

V souvislosti se Spolkem Šalamoun se na přelomu roku dostalo do exekuce také ministerstvo práce. Jeden ze členů spolku se na exekutora obrátil poté, co úřad nesrovnal náklady dřívějšího soudního řízení. Podle ministerstva důvodem neproplacení byla administrativní chyba a úřad se omluvil. Záležitost neměla vliv na platební schopnost úřadu a nezpůsobila ani jiné komplikace.

(čtk, epa)