Policie argumentovala tím, že osobní údaje zpracovávala kvůli součinnosti s orgány ochrany veřejného zdraví Foto: Pixabay

Soud potvrdil vnitru pokutu za shromažďování dat o zdravotním stavu lidí

Městský soud v Praze dnes potvrdil ministerstvu vnitra pokutu 975.000 korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) za překročení pravomoci při policejním sběru dat o zdravotním stavu lidí, kteří byli v izolaci kvůli covidu-19. Policie podle rozsudku neměla pro shromažďování údajů zákonné oprávnění. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, ministerstvo zváží další postup. Proti rozsudku může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Úřad pro ochranu osobních údajů udělil pokutu ministerstvu místo republikové policii kvůli tomu, že ta nemá právní subjektivitu. „Dle názoru soudu byla pokuta uložena správně. Policie neměla zákonné oprávnění pro plošné shromažďování a zpracování údajů o zdravotním stavu občanů v izolaci, a proto nelze přistoupit na námitku žalobce, že šlo o pouhou součinnost s jiným státním orgánem,“ konstatovala soudkyně Naděžda Treschlová.

Na žádost policejního prezidenta z března 2020 tak podle soudkyně byly shromažďovány, zpracovávány a uchovávány osobní údaje více než dvou milionů lidí. „Jen v několika málo případech byly tyto údaje využity ke konkrétnímu řešení trestného činu nebo přestupku v souvislosti s porušením izolace,“ uvedla soudkyně. Byl tak podle ní porušen zákon o policii. „Informace o zdravotním stavu osob v izolaci lze poskytnout, jen je-li to nezbytné pro účely šetření konkrétního trestného činu nebo přestupku nebo při poskytování ochrany osob,“ dodala.

Policie podle soudkyně také nezveřejnila účel zpracování plošných údajů a ve lhůtě ani nepodala k ÚOOÚ posouzení vlivu zpracování údajů na ochranu osobních údajů.

Policie argumentovala tím, že osobní údaje zpracovávala kvůli součinnosti s orgány ochrany veřejného zdraví a kvůli kontrole dodržování tehdejších opatření. Podle úřadu ale shromažďovala osobní údaje o zdravotním stavu osob plošně a preventivně, bez vazby na konkrétní prošetřovaný případ. Tím překročila pravomoci vyplývající ze zákona a spáchala přestupek.

(čtk)