Soudy upozorňují na rizika marných exekucí Foto: Pixabay

Přibývá „druhých koleček“ marných exekucí. Na riziko jsme upozorňovali, říkají exekutoři

Soudní úředníci si stěžují, že se začínají množit případy, kdy exekutoři dělají tzv. druhá kolečka u marných exekucí. Novela exekučního řádu totiž umožnila, že určitý typ exekucí lze zastavit. Podle informací České justice však stoupá počet případů, kdy věřitelé na stejnou věc podávají nový exekuční návrh. Zástupci justice varují, že existuje možnost , že praxe bude narůstat a hrozí „zombifikace exekucí“. Exekutorská komora uvedla, že na toto riziko upozorňovala při vzniku novely.

Stát loni rozhodl, že začne vyplácet exekutorům paušální náhrady nákladů za zastavení takzvaných bezvýsledných exekucí, které zahájili před 1. lednem 2022. Úhrada činí 750 korun na jeden případ, s daní z přidané hodnoty 907,50 koruny. „Náhrada ve výši, která je exekutorovi státem prostřednictvím exekučních soudů vyplácena, tak ani zdaleka nepokryje náklady, které má s celým tímto byrokraticky náročným procesem spojené,“ uvedli zástupci Exekutorské komory.

Zastavování se týká exekucí, v nichž se za posledních šest let nepodařilo nic vymoci a které nezahrnují nemovitost. Exekutor vyzve věřitele ke sdělení, zda souhlasí se zastavením exekuce. Pokud věřitel nevyjádří nesouhlas a nesloží zálohu na další vedení exekuce, exekutor proces zabavení majetku zastaví. Složením zálohy lze šestiletou lhůtu prodloužit o další tři roky, a to nejvýše dvakrát. Celková doba bezvýsledné exekuce nesmí překročit 12 let.

Nový návrh ani ne za měsíc Podle svědectví několika úředníků pro Českou justici dochází k tomu, že exekutor obešle věřitele a ten nezaplatí 500 Kč zálohu za vymáhání. Exekutor pak pošle na soud oznámení, že jde o marnou exekuci a žádá zastavení a 905 Kč, které mu za to náleží. Soud požadavek vyřídí a po nějakém čase je podán na stejnou věc nový exekuční návrh. „Už zde máme několik návrhů na pověření exekutora ve věcech, kdy exekutor zastavil dlouhodobě bezvýslednou exekuci a soud mu poukázal paušální náhradu. Od oprávněného přišel ani ne za měsíc od zastavení nový návrh a jako…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Eva Paseková