Foto: Pixabay

NSS definitivně zrušil pokuty 79,2 milionu korun za kartel šesti IT firem

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně zrušil pokuty v souhrnné výši 79,2 milionu korun, které Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vyměřil v roce 2022 šesti IT firmám za podíl na kartelové dohodě při zakázce vypsané Olomouckým krajem. Vyplývá to z rozsudku dostupného na elektronické úřední desce soudu. Případ se nyní vrací na ÚOHS k novému posouzení, který musí zohlednit právní názor soudů.

Antimonopolní úřad o případu rozhodoval v roce 2022, pokutu původně vyměřil sedmi firmám, a to Autocont (dnes Aricoma Systems), Tesco SW, ICZ, Merit Group, Asseco Central Europe, FPO a A-Scan. Nejvyšší pokutu zaplatila společnost ICZ, a to 26,8 milionu korun, Merit Group 20,15 milionu korun, Asseco 13,5 milionu korun, Autocont 11,4 milionu korun, Tesco SW 6,8 milionu korun a FPO 405.000 korun. Firma A-Scan jako jediná přistoupila na narovnání a dostala pokutu 232.000 korun, rozklad ani žalobu následně nepodala.

„Společnosti porušily zákon o ochraně hospodářské soutěže tím, že si prostřednictvím vzájemných kontaktů a výměny informací rozdělily plnění veřejné zakázky. Členové kartelu se také nezákonným způsobem podíleli na tvorbě zadání zakázky. Cílem zakázané dohody bylo ovlivnit výsledek zadávacího řízení tak, aby nabídka, na jejímž plnění se budou všichni účastníci řízení podílet, byla vítězná,“ uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna, když v dubnu 2022 potvrdil rozhodnutí první instance a zamítl podané rozklady.

Svůj plán podle úřadu firmy následně uskutečnily tak, že 30. dubna 2012 byly podány dvě sladěné nabídky, a to výhodnější nabídka společnosti AutoCont CZ (předchůdce firmy Aricoma Systems), ve které byli ostatní účastníci řízení jako subdodavatelé, a krycí nabídka společnosti ICZ.

Rozhodnutí předsedy ÚOHS o rozkladu napadlo šest společností správní žalobou u Krajského soudu v Brně, který letos v únoru jeho rozhodnutí zrušil. Některé důkazy, z nichž ÚOHS vycházel, označil za nepřípustné. Celý případ má i svou trestní větev, kterou řeší Krajský soud v Olomouci a také ten část důkazů nepřipustil. Tyto důkazy využívali jak policisté při vyšetřování, tak ÚOHS, kterému je policisté předali.

Antimonopolní úřad rozsudek krajského soudu napadl kasační stížností u NSS, který nyní stížnost zamítl a potvrdil rozsudek nižší instance. Případ se tak znovu vrací na ÚOHS, který musí ve vztahu k důkazům postupovat tak, jak uvedly oba soudy v rozhodnutích. Pokuty musely firmy zaplatit už v roce 2022, kdy je potvrdil předseda ÚOHS. Pokud při opětovném posouzení ÚOHS vyměří jinou sankci nebo rozhodne jinak a žádný trest jim neuloží, peníze se jim vrátí.

(čtk)