Soudkyně Veronika Křesťanová Foto: Senát

Novou místopředsedkyní Ústavního soudu bude Veronika Křesťanová

Místopředsedkyní Ústavního soudu se po končícím Šimíčkovi stane Veronika Křesťanová. Prezident ji jmenuje v úterý společně s novými soudci Ústavního soudu Jiřím Přibáněm a Tomášem Langáškem. Křesťanová vystřídá Vojtěcha Šimíčka, kterému vypršel mandát.

Podle informací České justice je jedním z důvodů výběru soudkyně a bývalé advokátky Křesťanové na pozici místopředsedkyně i fakt, že na Ústavní soud se prezidentovi Petru Pavlovi zatím podařilo nominovat jen 4 ženy. Obě místopředsednické pozice tak nyní zastanou ženy. Kromě Křesťanové je to i Kateřina Ronovská.

Šimíčkovo funkční období skončilo 12. června. Křesťanovou jmenoval Pavel ústavní soudkyní loni v srpnu.

Křesťanová je držitelkou ocenění Právník roku v oboru duševního vlastnictví. Od roku 2010 byla soudkyní Městského soudu v Praze, následně i jeho místopředsedkyní. Předtím dlouhodobě pracovala v advokacii, zkušenosti má z akademické sféry. Specializovala se i na mediální právo či právo ochrany osobnosti. Byla členkou expertní komise pro tvorbu nového autorského zákona. Působila i jako rozhodce u rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře.

(epa)