Noví ústavní soudci se zařadili do senátů a dostali přidělené spisy

Nový ústavní soudce Tomáš Langášek zasedne v prvním senátu s Janem Wintrem a Jaromírem Jirsou. Další nováček Jiří Přibáň bude působit ve třetím senátu s Danielou Zemanovou a Lucií Dolanskou Bányaiovou. O změnách v ustavení senátů rozhodovalo ve středu plénum Ústavního soudu (ÚS), dokumenty jsou dostupné na jeho webu.

Nejvýznamnější kauzy, hlavně návrhy na zrušení zákonů a jejich částí, projednává plénum, tedy sbor všech 15 ústavních soudců a soudkyň. O ústavních stížnostech však rozhodují čtyři tříčlenné senáty. Langášek v prvním senátu nahradí Veroniku Křesťanovou, která se stala novou místopředsedkyní ÚS, Přibáň ve třetím senátu naváže na Tomáše Lichovníka, jehož funkční období minulý týden skončilo.

Dva noví soudci, které prezident Petr Pavel jmenoval v úterý, také převezmou nevyřízené spisy, které zbyly po Lichovníkovi a Vojtěchu Šimíčkovi, bývalém místopředsedovi soudu. Je jich dohromady kolem 20. Zároveň Langáškovi a Přibáňovi postupně připadne 80 nově podaných stížností.

Za více než rok od nástupu prezidenta Pavla do úřadu se ÚS obměnil ze dvou třetin. Kompletně nové je vedení soudu. Předsedu Josefa Baxu doplňují dvě místopředsedkyně, vedle Křesťanové ještě Kateřina Ronovská.

Letos v prosinci končí ještě soudce David Uhlíř. Příští rok dovrší desetileté funkční období Jaromír Jirsa a Josef Fiala. Po jejich nahrazení novými soudci by pak měla být sestava na dalších pět let stabilní.

(čtk)