Navýšení počtu pracovníků i peněz požadovalo pro rok 2024 Ministerstvo spravedlnosti zejména kvůli ukončování bagatelních a bezvýsledných exekucí Foto: Jan Novák

Ministerstvo spravedlnosti dostane 1,5 miliardy na výdaje v justici, nejvíce na exekutory

Ministerstvo spravedlnosti dostane navíc 1,5 miliardy korun na pokrytí provozních výdajů v justici. Dalších 80 milionů korun půjde na platy zaměstnanců soudů. Návrh ve středu schválila vláda. Uvedl to mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. V částce na provoz je zahrnuto i 701 milionů na odměny pro exekutory za zastavování bezvýsledných exekucí a exekucí na malé dlužné částky. Zbylé peníze jsou určeny mimo jiné na odměny znalců, tlumočníků či advokátů.

Potřeba více peněz pro justiční zaměstnance i pro exekutory souvisí s novelou exekučního řádu, konkrétně s ukončováním exekucí. Ministerstvo očekává, že bezvýsledných exekucí letos exekutoři ukončí 799.000. Úřad uvedl, že soudy jsou enormně zatížené a nejsou se stávajícím počtem zaměstnanců schopné agendu zajistit bez prostředků na výplatu odměn a přesčasů.

V předkládací zprávě ministerstvo uvedlo, že oblast bezvýsledných a bagatelních exekucí nebyla v návrhu letošního rozpočtu pokrytá.

„V současné době hradí ministerstvo spravedlnosti odměny exekutorům za bagatelní exekuce, které stále probíhají. Podle dosavadního vývoje lze odhadovat, že v roce 2024 bude vyplacena částka minimálně 65 milionů korun,“ upozornili autoři návrhu. Česká justice už dříve upozornila na to, že resortu kvůli zastavování exekucí dochází peníze v rozpočtu.

Připomněli také, že novela exekučního řádu zavedla soudům od loňského srpna povinnost hradit odměnu exekutorům za zastavení exekuce pro bezvýslednost. „V této souvislosti bude v roce 2024 třeba ze státního rozpočtu vynaložit 636 milionů korun a od roku 2025 dále 136 milionů korun ročně v několika následujících letech,“ napsali. Ministerstvo očekává, že exekutoři letos ukončí 799.000 bezvýsledných exekucí. V těchto případech mají právo na paušální náhradu ve výši 750 korun.

Vláda ve středu schválila také další navýšení peněz požadované ministerstvem spravedlnosti – 152 milionů korun na platy ve Vězeňské službě. Bezpečnostní sbor tak bude mít pro tuto oblast k dispozici 3,95 miliardy korun.

(čtk, epa)