Ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Kvůli nízkým platům se na Blažka obrátili i probační úředníci

Vysoká fluktuace a úbytek zaměstnanců se týká nejen zaměstnanců na soudech, ale i těch z Probační a mediační služby (PMS) a Vězeňské služby (VS). „Zaměstnanci mají za to, že nebude-li jejich situace řešena, může velmi pravděpodobně dojít k personálním problémům, které budou mít negativní vliv na kvalitu a dostupnost činnosti Probační a mediační služby,“ sdělil České justici předseda základní odborové organizace Odborového svazu státních orgánů a organizací při Probační a mediační službě (ZOO OSSOO) Ondřej Vyskočil. Ministru Pavlovi Blažkovi (ODS) už proto odbory zaslaly dopis s požadavky.

Platové a pracovní podmínky řeší v justici nejen zaměstnanci soudů a státních zastupitelství. Požadavky vůči ministerstvu spravedlnosti vznesli i zaměstnanci VS a PMS. „Pracovníci Probační a mediační služby svou práci s pachateli i oběťmi trestných činů považují za nezastupitelnou, odpovědnou a pro společnost prospěšnou. Současně jsou však dlouhodobě velmi zatíženi, nedostatečně finančně ohodnoceni, což spolu s problémy při spuštění nového informačního systému nepřispívá k pracovní pohodě,“ vysvětluje předseda odborů Vyskočil.

Minulý týden proto ministru spravedlnosti odbory zaslaly požadavky na navýšení počtu zaměstnanců, na zvýšení platů a vytvoření systému samostatného platového hodnocení pro zaměstnance justice a na zvýšení zvláštního příplatku. Organizace se má účastnit čtvrtečního jednání na ministerstvu spravedlnosti s právnickými profesemi. Zde budou projednány nejen platy administrativy soudů. „Věřím, že se dohodneme na potřebných návrzích řešení mnoha problémů a na společném postupu v jejich prosazování,“ uvedl Pavel Blažek.

Skutečná výše průměrného platu u Probační a mediační služby byla v roce 2023 podle mluvčího ministerstva Vladimíra Řepky 41 189,- Kč. „V roce 2021 to bylo 36 361,- Kč. Jen pro srovnání zaměstnanci vězeňské služby měli v roce 2023 průměrný plat 41 794,-,“ dodal pro Českou justici.

Odchodů je čím dál více

Vězeňské službě chybí příslušníci Foto: Vězeňská služba

Podle mluvčího PMS Martina Bačkovského je fluktuace v rámci PMS běžná. „Vždy se s tímto musíme vypořádat tak, abychom zajistili všechny naše pracovní úkoly a činnosti. Tímto způsobem řešíme personální otázky a situaci ve Službě i v současné době, kdy opravdu pociťujeme výraznější odchod pracovníků, než tomu bylo dříve,“ reagoval na dotazy České justice s tím, že se PMS snaží využít motivační nástroje v podobě finančního ohodnocení, ale může tak činit pouze v rámci přiděleného objemu finančních prostředků.

Vězeňská služba varuje před nedostatkem lidí a peněz dlouhodobě. Loni v prosinci to bylo v souvislosti s pokusem o vraždu jednoho z dozorců. Vězeňské službě dlouhodobě chybí stovky příslušníků, v některých věznicích chybí i desítky procent zaměstnanců. „Vězněné osoby si toho také všímají, ten stav nepřispívá k dobrým vztahům. Často zaznamenáváme neadekvátní chování a agresivitu ze strany vězněných, na kterou jsme ještě nedávno nebyli zvyklí,“ uvedl už dříve generální ředitel Simon Michailidis. Počet vězňů přitom stále stoupá.

Ministerstvo financí ale nedávno odmítlo žádost o navýšení rozpočtu ministerstva spravedlnosti právě kvůli nedostatku peněz pro Vězeňskou službu nebo pro justiční personál. „Není obvyklé, aby již v květnu byla zřejmá finanční nedostatečnost do konce roku. Ministerstvo spravedlnosti tuto předpokládanou nedostatečnost ani nijak neodůvodňuje, není doložena žádnými výpočty, uvedením skutečného čerpání výdajů, detailními dopady agend zastavování exekucí, apod.,“ uvádí se v připomínkách MF k žádosti MSp na navýšení prostředků na provozní justiční výdaje. Resort spravedlnosti přitom v materiálu například varoval, že na stravu pro vězněné osoby má peníze jen do konce června.

Zaměstnanci všech českých soudů s výjimkou Ústavního zůstávají ve stávkové pohotovosti, dokud se nedočkají vytvoření a schválení nových platových tabulek pro justici. 

Eva Paseková